vestnik

Leben v Veliki Polani: Hidroelektrarn na Muri ne bo

Vestnik, 22. 1. 2019
Nataša Juhnov
Aktualno

Minister za okolje in prostor Jure Leben je na obisku v Veliki Polani skupaj z Miguelom Clüsener-Godtom iz UNESCO programa Človek in biosfera podelil certifikate županjam in županom občin ustanovljenega Biosfernega območja Mura. 

Leben je v svojem nagovoru poudaril, da bo kot okoljski minister deloval v dobrobitreke Mure in tega zaščitenega območja. Zato je tudi povedal, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri.«»Človek in narava sta z roko v roki oblikovala in skrbela za to pokrajino. Reka je oblikovala značilno podobo, hkrati pa se je ohranila izjemna biotska raznovrstnost z bogastvom vrst in habitatov varovanih z nacionalno kot tudi evropsko zakonodajo. Svojevrstno pokrajino, ki jo gradijo ohranjena reka, mokrišča, obsežni poplavni gozdovi in značilna kmetijska krajina, bogati tudi izjemna kulturna dediščina,« je dejal Leben in dodal, da je zustanovitvijo tega območja in formalno podelitvijo pravo delo za razvoj tega območja šele pričelo.



Naj spomnimo, da Biosferno območje Muraobsega skoraj 29.000 hektarjev ozemlja in vključuje 16 obmurskih občin. Razdeljeno je na tri varstveno-razvojne cone: osrednjo, robno in prehodno.Deklaracija za ustanovitev čezmejnega UNESCO biosfernega območja Mura-Drava-Donava je bila sicer podpisana v času madžarskega predsedovanja EU, leta 2011. Podpisali so jo ministri petih držav: Avstrije, Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Srbije. Deklaracija je pripravila osnovo za zavarovanje enega izmed evropsko najpomembnejših rečnih ekosistemov, saj območje reke Drave, Mure in Donave sodi med najpomembnejša naravovarstvena območja Evrope, z ohranjeno naravno dinamiko rek in življenjskih okolij številnih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Zato je ta pokrajina skupna priložnost za nadaljevanje trajnostnega in sonaravnega razvoja, ki bo skladen tudi z načeli ohranjanja narave in kulturne dediščine.

Več z obiska okoljskega ministra sledi.

Nataša Juhnov
Hidroelektrarn na Muri ne bo, sporoča okoljski minister. 
Velika Polana Jure Leben ministrstvo za okolje in prostor