vestnik

Prekmurci pomagali razvijati nova živila za starejšo generacijo

A. Nana Rituper Rodež, 28. 12. 2020
Arhiv Aleš Kuhar
Dr. Aleš Kuhar (drugi z desne v zadnji vrsti) z Biotehniške fakultete je pri razvoju novih, inovativnih živil angažiral tudi Prekmurce, v srednji vrsti drugi z leve Tomaž Kuhar, četrti Marjan Suhadolnik in peti Jože Brunec.
Aktualno

Zelenjavni čips, ajdovi cmoki z različnimi nadevi, burger na osnovi fižola in krompirja ter lejka zlejvanka iz čičerke in pire, to je nekaj novih, inovativnih jedi, ki so jih zasnovali udeleženci vseevropskega projekta EIT Food Consumer Engagement Lab.

Slovenski partner v projektu je bila Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, raziskavo pa je vodil Prekmurec Aleš Kuhar. Cilj raziskave je bil v sodelovanju s starejšimi razviti inovativna zdrava živila, prilagojena starejši generaciji. Novembra so izvedli interaktivne kreativne delavnice, na katerih je sodelovalo petnajst posameznikov, starih od 65 do 85 let, iz vse Slovenije, med njimi tudi trije iz Prekmurja.

Poudarjajo, da morajo biti sestavine lokalne in tradicionalne, zato so nove jedi pogosto vključevale ajdo, buče, krompir, zelje, piro in podobno.

Dva tedna so vsakodnevno potekala dvourna interaktivna srečanja prek videopovezave, kar je posledica pandemije, saj bi srečanja sicer potekala v živo. Udeleženci so v skladu z raziskovalnim protokolom razpravljali o odnosu starejših do hrane, njihovih prehranjevalnih navadah, navadah pri nakupovanju hrane ter ob tem razvijali nove, inovativne vegetarijanske oziroma veganske prehranske izdelke, prilagojene starejši generaciji. Pri tem so kombinirali zelenjavo, žita, stročnice in ustvarjali živila, ki bi lahko nadomestila meso, pa čeprav je meso redno na jedilniku starejših. Gre za generacijo, ki težje spremeni ustaljene prehranjevalne vzorce, se pa zaveda, da je treba meso uživati zmerno, in se tega tudi držijo. Prav tako so poudarjali, da morajo biti sestavine lokalne in tradicionalne, zato so nove jedi pogosto vključevale ajdo, buče, krompir, zelje, piro in podobno.

kuhar1
Šimen Zupančič
Dr. Aleš Kuhar je vodja vseevropskega projekta, v katerega je vključil še tri Prekmurce.

Ena od bolj zanimivih razvitih idej je bila, pove Aleš Kuhar, lejka zlejvanka, ki je pripravljena masa na osnovi ajde in čičerke in jo lahko uporabimo pri pripravi omlete brez jajc. »Narežemo zelenjavo, jo v ponvi podušimo in prelijemo s to maso. Zdrav in hiter obrok je že na mizi.« Udeleženci so pripravili še ajdove cmoke z različnimi polnili, od ribjih, zelenjavnih, slanih in sladkih, pa čips iz korenčka ali koruze, zelenjavni polpet s kašo in sirom.

Sodelujoči so se aktivno vključili in neverjetno angažirano sodelovali pri razvijanju novih izdelkov, kakršnih na tržišču še ni, je povedal Kuhar. »Ob tem ko so se morali vživeti v nov način komuniciranja prek spletne aplikacije, kar je bilo za mnoge prvič, se je razvila konstruktivna diskusija, izmenjava mnenj in nadgrajevanje idej vseh, najbolj zanimivo pa je to, da so imeli zelo realne in uresničljive predloge, kar ni vedno pogosto pri podobnih delavnicah.«

Ena od bolj zanimivih razvitih idej je bila, pove Aleš Kuhar, lejka zlejvanka, ki je pripravljena masa na osnovi ajde in čičerke in jo lahko uporabimo pri pripravi omlete brez jajc.

Nastalo je veliko idej, po katerih bodo v sodelovanju s podjetjem Bevo v prihodnje izdelali inovativne vegetarijanske oziroma veganske izdelke in jih poslali na tržišče. »Želimo si,« še doda Kuhar, »da bi se ti izdelki, ki so lahko alternativa sodobnim velikokrat manj zdravim živilom, dobro prijeli, pa ne le pri starejši populaciji, ampak tudi drugih.« Vodja projekta je poudaril, da so tovrstni projekti velikega pomena za slovenska živilska podjetja, saj spodbujajo njihovo inovativnost. 



ac430078b666309db528fb96ecaa871a
Vida Toš
Tomaž Kuhar: "Človek si ne bi mislil, da je lahko zelenjava pripravljena tako okusno in je poleg tega še odlično videti."

Okusno in privlačno na pogled

Poleg Marjana Suhadolnika in Jožeta Brunca se je aktivno v delavnice vključil tudi Tomaž Kuhar iz Murske Sobote. »Najprej nismo vedeli, kako bi lahko s svojim mnenjem pomagali, potem pa se je razvila zelo zanimiva razprava. Doma kuhamo različne jedi, mesne in brezmesne, ker pa je sin vegetarijanec, je na jedilniku veliko zelenjave in nadomestkov za meso, pogosto tudi eksperimentiramo.

Spoznali smo, kako pomembna je kombinacija zelenjave, stročnic, žit, kot pika na i pa izbira začimb in dišavnic.

Tu in tam si privoščim kakšno pregreho, kot so ocvirki in zaseka. Sodeloval sem v skupini, kjer smo med drugim zasnovali recept za pripravo zelenjavne zloženke, ki smo jo sestavili iz brokolija, pastinaka, cvetače, ajdove kaše in sira. Spoznali smo, kako pomembna je kombinacija zelenjave, stročnic, žit, kot pika na i pa izbira začimb in dišavnic. Človek si ne bi mislil, da je lahko zelenjava pripravljena tako okusno in je poleg tega še odlično videti. Mi starejši radi jemo zelenjavo, še bolj pomembno pa je, da prepričamo otroke, ki z zelenjavo, pripravljeno na atraktivni način, kot je zelenjavni čips, zaužijejo potrebne vitamine,« je povedal Kuhar.

lejka-zlejvanka aleš-kuhar prehrana