vestnik

Lekarna Pri gradu vendarle v roke Pomurskih lekarn

Rok Šavel, 21. 12. 2023
Vanesa Jaušovec
Objekt lekarne v Grajski ulici bo novega lastnika našel v dolgoletnem najemniku prostorov.
Aktualno

Javni zavod bo za odkup odštel 440 tisoč evrov.

Saga okoli objekta lekarne Pri gradu v Murski Soboti, kjer kot najemnik izvaja lekarniško dejavnost javni zavod Pomurske lekarne, se vleče že dolgo. Čeprav so si v Pomurskih lekarnah prizadevali, da bi objekt v Grajski ulici odkupili, jim je načrte večkrat prekrižala soboška občina. Najprej leta 2019, ko je ob odmevnem sporu med vodstvom mestne občine in lekarniškim zavodom od Galexa za 313 tisoč evrov odkupila objekt, nato pa lani, ko ga je za 353 tisoč evrov prodala zasebnici Petri Flašker oziroma njeni družbi Farmacija.
 


V Pomurskih lekarnah so tedaj pozvali župana Aleksandra Jevška in izbirno komisijo, naj prodajni postopek ustavi, pripravljeni so bili izenačiti ceno, ki jo je ponudila zasebnica, a so naleteli na gluha ušesa. Flaškerjeva je v objektu želela odpreti podružnično lekarno in občanom ponuditi izbiro ter konkurenčne cene, toda to se ni zgodilo. Ustavili so jo birokratski mlini, saj se je po pritožbi lekarniške zbornice zoper pozitivno mnenje soboške občine zadeva preselila na upravno sodišče, koncesionarka pa tako ni dobila dokončne zelene luči za odprtje podružnične lekarne. Upravno sodišče v sporu sicer še zmeraj ni izdalo sodbe, tožba iz leta 2021 še niti ni prišla na vrsto za obravnavo. Na sodišču predvidevajo, da bo zadeva rešena v začetku prihodnjega leta.


Flaškerjeva, ki zaradi istovrstne problematike drugod po državi že vrsto let bije boj s slovenskimi sodišči in lekarniško zbornico ter pravico išče celo na sodišču Evropske unije, je izgubila potrpljenje. »Čas za konkurenco očitno ni pravi,« razočarano ugotavlja, a dodaja, da ni povsem vrgla puške v koruzo in je v prihodnosti pripravljena ponuditi svoje storitve, če ji bo to le omogočeno. Pri tem veliko pričakuje ravno od evropskega sodišča, kjer je sprožila zadevo, ki naj bi pojasnila gospodarsko naravo lekarniške dejavnosti v Sloveniji, kar bi lahko že v dobrem letu prineslo precejšnje posledice. 


Glede na to, da so njeni načrti v Murski Soboti padli v vodo, je zdaj objekt pripravljena prodati Pomurskim lekarnam, ki v prostorih v njeni lasti nemoteno izvajajo lekarniško dejavnost na podlagi najemne pogodbe in ji za to plačujejo 3245 evrov mesečne najemnine. Na minuli seji sveta zavoda Pomurskih lekarn so namreč člani potrdili odkup objekta v znesku 440 tisoč evrov. Kdaj bo posel izpeljan in ali bo ta cena obveljala, še ni znano, saj je, kot nam je povedala predsednica sveta zavoda Polonca Fiala Novak, na potezi prodajalka. Gotovo pa bo v bližnji prihodnosti nepremičnina po burnih lastniških spremembah le pristala v lasti dolgoletnega uporabnika. Soglasje za posel mora sicer dati še soboška občina kot ustanoviteljica, na območju katere stoji nepremičnina. Glede tega ni zadržkov, nam je potrdil župan Damjan Anželj in dodal, da je to tudi v interesu mestne občine, saj očitno ni realne možnosti, da bi trenutna lastnica v bližnji prihodnosti odprla podružnično lekarno.

pomurske-lekarne lekarna-pri-gradu murska-sobota