vestnik

Lekov pozdrav Pomurju: Z investicijo želijo obrniti negativne trende v regiji

Rok Šavel, 1. 10. 2023
Jure Kljajić
Seja Sveta Pomurske razvojne regije je potekala v prostorih Leka v Lendavi.
Aktualno

Minula seja Sveta pomurske razvojne regije je načrtno potekala v prostorih lendavskega Leka, kjer bo tudi prizorišče ene največjih zasebnih investicij v zgodovini države.

Poleg znanih problematik glede poplavne varnosti in financiranja občin, kjer ni minilo kritičnih besed o investicijski podhranjenosti pomurskih občin pri zagotavljanju razvoja, je minula seja sveta regije imela tudi spodbudno sporočilo. Predstavniki Leka so namreč županom predstavili vizijo in strategijo Leka po ločitvi Sandoza od Novartisa, s poudarkom na več kot 400-milijonski investiciji v novo tovarno za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil, ki jo bodo zgradili v Lendavi.

svet-pomurske-razvojne-regije, lendava-lek
Jure Kljajić
Gregor Makuc in Simon Rečnik, člana uprave družbe Lek.

Zgled za druge in spreminjanje zgodovine

Lek je zagotovo ena izmed pomembnejših družb v državi, saj letno obrne več kot 1,7 milijarde evrov, kar je približno 3 odstotke celotnega bruto družbenega proizvoda Slovenije, in zaposluje več kot 3700 ljudi, s čimer je peti največji delodajalec na državni ravni. Na lokaciji v Lendavi v dveh enotah - Trdni izdelki in Antiefektivi - je zaposlenih že blizu 800 oseb. To število se bo v naslednjih letih še bistveno povečalo, saj bo z novo enoto biofarmacevtike ustvarili še dodatnih 300 novih delovnih z visoko dodano vrednostjo. Simon Rečnik, dolgoletni direktor trdnih izdelkov in član uprave Leka, je tako poudaril pomen, ki ga Lek daje pregovorno nerazviti severovzhodni Sloveniji in željo, da ta regija doživi preboj in neha zaostajati.

lek-lendava, investicija
Rok Šavel
Investicija Leka v Lendavi.



"Naj bo ta investicija in to, kar kot Lek lahko dajemo temu delu Slovenije, en simboličen vzgled za vse druge," je med drugim poudaril Rečnik in predstavil še sodelovanje Leka z akademsko sfero, konkretno z Univerzo v Mariboru, pri izobraževanju in zagotavljanju potrebnih kadrov. Namere Leka so toplo pozdravili prisotni župani in tudi poslanec Tine Novak, ki je dejal, da so ravno tovrstne zgodbe tiste, ki bodo omogočila razvoj Pomurja, zato je k podpori pristopila tudi država. Vlada je namreč z Lekom podpisala memorandum, ki poleg strokovne podpore pri izvedbi investicije namenja tudi okoli 55 milijonov evrov neposredne finančne spodbude.



Gregor Makuc, ravno tako član uprave Leka, je dejal, da je naložba danes ocenjena pravzaprav na več kot 500 milijonov evrov, pri čemer bo vsaj 250 milijonov evrov porabljenih lokalno za delavce, dobavitelje in izvajalce, prioriteto lokalnemu okolju pa bodo dali tudi pri vzdrževanju, servisiranju in dobavi materialov, ko bo tovarna stala. Spomnil je še na potrebe 300 novih zaposlenih in tako izpostavil številne multiplikativne učinke načrtovane naložbe. Kot je dejal, z investicijo spreminjajo zgodovino in vzpostavljajo biološki ekosistem v Sloveniji, z vezjo med akademsko sfero in gospodarstvom.

"Lekov pozdrav Pomurju zato, da prepoznamo strukturne težave regije. Potrebno je od besed preiti k dejanjem, da bo to okolje lahko prebilo vse okove. Boljšega vzvoda za spremembo določenih politik in ravnanj, kot je največja investicija bodočega samostojnega generika, si ne znam predstavljati," ga je dopolnil Rečnik. Projekt je sicer trenutno v teku pridobivanja gradbenega dovoljenja, pri čemer v Leku predvidevajo, da se bo gradnja tovarne pričela že konec letošnjega leta in njeno polno obratovanje konec leta 2026.

Rok Šavel
Investicija Leka v Lendavi.
lek-lendava investicija svet-regije simon-rečnik pomurje lendava