vestnik

Leljak odstranil spomenik NOB, novo znamenje bo stalo ob kapelskem pokopališču

Marina Vrbnjak, 17. 12. 2020
Marina Vrbnjak
Leta 1954 je bil v spomin na 39 posameznikov, ki so padli kot talci ali partizani, postavljen spomenik na Kapelskem Vrhu. Na njem je bilo zapisano Vsi tihi mrtvi vsepovsod trohnite, a bolj kot sonce mlado v nas živite.
Aktualno

Nov prostor za spomenik je razburil krajane in člane borčevske organizacije

Občinski spomenik padlim borcem in talcem NOB, ki je več kot šestdeset let stal pod lipo pri nekdanji gostilni Dunaj na Kapelskem Vrhu, so odstranili. Novo spominsko znamenje v enaki podobi že postavljajo ob kapelskem pokopališču.

Nenadna odstranitev spomenika je razburila tako Krajevno skupnost Kapela kot tudi krajevni odbor Združenja za vrednote NOB, ki o rušenju in premestitvi nista bila obveščena, čeprav je bil sklep o premestitvi na občini sprejet že v začetku septembra. »Menimo, da bi vodstvo občine Krajevno skupnost Kapela vsekakor moralo obvestiti o svoji nameri in nas vključiti vsaj v pogovor o primerni novi lokaciji spomenika,« je ob tem v dopisu občini zapisala Mojca Karnet, predsednica sveta KS Kapela. 

Šokirani so bili člani borčevske organizacije, ki jih je župan Roman Leljak 1. decembra povabil na sestanek pri že razgrajenem spomeniku. Dosegli so dogovor, da bo spomenik preseljen na primerno in obljudeno lokacijo. »Odločitev, ki smo jo sprejeli, ni bila lahka in tudi mogoče za vsakogar ni sprejemljiva, pa vendar, tudi naši borci so morali odločitve sprejemati v hipu, v danih trenutkih in kritičnih situacijah v razrušeni domovini,« so pojasnili. Da do takšnih dogodkov ne bi več prihajalo, pa bodo spominsko znamenje vpisali v zemljiško knjigo.

kapelski-vrh, spomenik-padlim-borcem, spomenik-nob
Marina Vrbnjak
Novo spominsko znamenje v enaki podobi že postavljajo ob kapelskem pokopališču.

Kje bo mrliška vežica
Predsednica Krajevne skupnosti Kapela je ob tem opozorila tudi, da se je razmišljalo o tem, da bi prav na kraju, kjer sedaj postavljajo spomenik, v prihodnosti postavili novo vežico, saj je obstoječa premajhna. Nov spomenik postavljajo v pasu sedem metrov od glavne državne ceste, v katerem pa se po zakonu ne sme nič graditi. »Spomenik bo na robu tega pasu in ne potrebuje gradbenega dovoljenja,« je pojasnil župan in dodal, da ravno zaradi tega tu nove vežice ne more biti. 

Da župan nima nobenega posluha za predloge občanov, pa mu očita tudi civilna iniciativa, ki se je ustanovila na pobudo Tadeje Štuhec in Jožefa Šmelca. Sprva so nasprotovali selitvi spomenika iz osrčja kraja, nato so tudi predlagali, da se nov spomenik postavi pod klopotcem na Kapeli oziroma na vrhu nove poti čez Strmec, vendar niso bili uslišani. Na dosedanji lokaciji spomenika se bo sicer v bližnji prihodnosti uredilo javno parkirišče, občina pa kot lastnica zemljišča pri njegovem premiku tudi ni kršila nobene zakonodaje, saj spomenik ni bil spomeniško zaščiten.


Postavitev novega spomenika naj bi bila končana do konca decembra, vse stroške, povezane s premestitvijo, bo plačala občina. Po besedah župana Leljaka se bo vsak kamen vrnil na svoje mesto, vse, kar je bilo dotrajano, pa bo obnovljeno z enakimi materiali.

radenci roman-leljak spomenik