vestnik

Leljak po našem razkritju sklical izredno sejo, na dnevnem redu odstop svetnikov

Rok Šavel, 19. 10. 2023
Rok Šavel
Se v radenski občini obetajo predčasne volitve?
Aktualno

Na izredni seji naj bi tudi v paketu potrdili sklepe, ki so jih potrdili na prejšnji seji, čeprav občinski svet ni bil sklepčen.

Poročali smo o dogajanju na minuli seji razklanega radenskega občinskega sveta, kjer je sedmerica opozicijskih svetnikov protestno zapustila sejo zaradi domnevnega zavlačevanja pri postopku glede zapolnitve praznega svetniškega sedeža po odstopu Helene Hedžet. Slednja je kot članica svetniške skupine Gibanja Svoboda odstopno izjavo podala že konec avgusta, občinska volilna komisija pod vodstvom Zlatka Hercega pa postopka iskanja nadomestnega svetnika še formalno ni pričela, saj naj bi za to potrebovala ugotovitveni sklep občinskega sveta o prenehanju mandata odstopljene svetnice. To ne drži, kar so nam potrdili na ministrstvu za javno upravo, kjer so za Vestnik pojasnili, da je tak sklep potreben samo v primeru, če bi članu občinskega sveta prenehal mandat zaradi izgube volilne pravice ali nezdružljivosti, v primeru odstopa pa postopki za izvolitev nadomestnega člana občinskega sveta stečejo takoj, ko je župan oziroma občinska volilna komisija o odstopu obveščena. Najbolj bizarno dejanje minule seje pa je bilo pravzaprav tisto, kar je sledilo po odhodu sedmerice opozicijskih svetnikov. Po prekinitvi jo je namreč župan Roman Leljak z osmerico svetnikov nadaljeval, pri čemer so v dobrih 30 minutah po hitrem postopku sprejeli številne odločitve, od kadrovanj, odloka o pripojitvi vrtca k osnovni šoli pa vse do rebalansa in proračunov za leti 2024 in 2025 v prvem branju.

Težava je bila le ta, da občinski svet nikakor ni bil sklepčen. Občinski svet namreč lahko veljavno sklepa le, če je na seji navzoča večina članov občinskega sveta, kar pomeni več kot polovica, sklepčnost pa se ugotavlja od polnega števila članov občinskega sveta. Radenski občinski svet v nasprotju z matematiko nekaterih šteje 16 članov, ne glede na to, če je kakšen sedež začasno nezaseden zaradi odstopa svetnika. To so nam ravno tako potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo, kjer so pristojni za razlago področnih zakonov za lokalno samoupravo.


Kdo bo odstopil?


No, po naših razkritjih, je radenski župan na družbenem omrežju Facebook sporočil, da je za četrtek, 26. oktober ob 18. uri sklical izredno sejo občinskega sveta. Na dnevnem redu naj bi bili le dve točki, in sicer potrditev sklepov iz prejšnje seje, ki je bila, kot smo ugotovili, nesklepčna, kar je s tem dejanjem priznal tudi župan, ter odstop občinskih svetnikov. Poleg tega, da je vprašljiva obravnava in potrditev vseh sklepov iz prejšnje seje v paketu, v oči bode predvsem napovedani odstop svetnikov. Če bi namreč odstopila vsaj polovica svetnikov, torej 8, bi moralo priti do predčasnih volitev v občinski svet.

Kateri svetniki, pa bi naj odstopili, za zdaj še ni jasno, zagotovo pa, kot smo izvedeli, naj ne bi bili pripravljeni odstopiti opozicijski svetniki, ki so nazadnje protestno zapustili sejo in privedli do nesklepčnosti občinskega sveta.

Gre za štiri svetnike, mandatov imajo sicer pet, a je, kot že navedeno, ena svetnica odstopila, na listi Gibanja Svoboda, dva svetnika na listi SD in en svetnik na listi DeSUS. Na drugi strani županovo koalicijo sestavlja 6 svetnikov na listi Romana Leljaka in po eden na listi NSi in SDS. Druga pot do predčasnih volitev bi bila razpustitev občinskega sveta, do katere lahko pride v primeru treh zaporednih nesklepčnih sejah, kar kot možnost v najavi izredne seje omenja tudi župan.

občina-radenci občinski-svet odstop-svetnikov odstop izredna-seja roman-leljak