vestnik

Leljakova koalicija dobila priložnost za krepitev, v Radencih bodo spet volitve

Rok Šavel, 1. 2. 2024
Rok Šavel
Šmelc je bil pravzaprav svetnik le eno sejo - konstitutivno-, na kateri je bil potrjen njegov mandat, saj ga na drugi več ni bilo, dan zatem pa je odstopil.
Aktualno

Jože Šmelc, novoizvoljeni svetnik Neodvisne liste, že dan po drugi redni seji, katere se tudi ni udeležil, podal odstopno izjavo. Ker je to storil manj kot šest mesecev od potrditve mandata, se morajo izvesti nadomestne volitve.

Volilni golaž po predčasnih volitvah se še ni dobro ohladil pa bodo v radenski občini ponovno volitve. Dan po drugi seji občinskega sveta, na kateri ga niti ni bilo, je namreč odstopno izjavo podal Jože Šmelc, novoizvoljeni svetnik na listi Neodvisne liste, ki je tokrat prvič nastopila na volitvah in v občinskem svetu pridobila celo tri svetniške mandate.

Ker je Šmelc odstopil manj kot šest mesecev po potrditvi mandata, se bodo v skladu z zakonom o lokalnih volitvah morale izvesti nadomestne volitve za člana občinskega sveta. Povedano drugače, če bi z odstopom počakal do druge polovice julija, bi ga nato preprosto zamenjala druga naslednja oseba v njegovi volilni enoti z Neodvisne liste.

Na volitve v začetku marca

Za izpraznjeno svetniško mesto se bodo tako lahko znova potegovale vse liste oziroma stranke, in sicer v volilni enoti Radenci, kjer je bil Šmelc izvoljen, pri čemer bo vsaka lahko ponudila zgolj enega kandidata. Liste oziroma skupine volivcev, ki bodo želele predlagati svetniškega kandidata, kot je denimo tudi Neodvisna lista, na kateri je bil Šmelc izvoljen, pa tudi vladajoča Lista Romana Leljaka, bodo za kandidaturo tako morale ponovno zbrati potrebno število podpisov volivcev (31). Po oceni predsednika občinskega volilne komisije Zlatka Hercega bodo nadomestne volitve predvidoma v začetku meseca marca, razpisane pa morajo sicer biti v 15 dneh. Odstop svetnika Neodvisne liste, ki skupaj z Gibanjem Svoboda in SD v 16-članskem občinskem svetu tvori opozicijo županovi listi in SDS, tako daje priložnost Leljakovi koaliciji, ki ima šibko večino, 9 proti 7, da se še okrepi, v nasprotnem scenariju pa se bodo obstoječa razmerja pač ohranila.


Zakaj je pravzaprav Šmelc tako hitro obupal? Po besedah župana je prišlo do trenj znotraj opozicijskih list, Šmelc pa je na družbenem omrežju ponudil pojasnilo, v katerem navaja nezadovoljstvo nad kadrovanjem v občinskih odborih in njegovo spoznanje, da opozicija ne bo upoštevana s strani župana in njegove koalicije. Kot podrobneje razlaga Šmelc, je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVI), pred drugo redno sejo zasedala in potrdila kandidate za članstvo v občinskih odborih - torej, delovnih telesih občinskega sveta. Dan zatem pa naj bi dobil telefonski klic župana, ki je ugovarjal trem opozicijskim predlogom zaradi domnevnega nasprotja interesov.

Kdo so trije, ki so zmotil Leljaka?

To je bilo nato tudi upoštevano, saj je pred občinsko sejo, na kateri je imenovanja potrjeval občinski svet, bila sklicana izredna seja KMVI, na kateri so bili trije domnevno sporni kandidati zamenjani za druge. Za koga pravzaprav gre? Dejan Berič, ki je bil prvotno predlagan in s strani KMVI potrjen za člana v odboru za šport in turizem, po občinski obrazložitvi ne more biti član odbora, ker je zaposlen v radenskem zdravilišču in ima sklenjeno pogodbo za koriščenje športnih površin. Smiljana Mir je bila kandidatka za članico odbora za družbene dejavnosti, a je v nasprotju interesov po mnenju občine zaradi tega, ker je zaposlena v domu starejših občanov in je direktorica ter solastnica podjetja, ki toži občino. Župana je zmotil še Todor Mitev, lastnik živalskega vrta Sikaluzoo, ki je kandidiral za člana odbora za varstvo okolja, urejanje prostora in gospodarske javne službe, a po oceni občine za to ni primeren, saj je v teku sprememba občinskega prostorskega načrta, katerega predmet so ravno njegove pobude. Pri tem je treba dodati, da gre pri vseh treh tudi za politične nasprotnike Leljaka - Berič je kot opozicijski svetnik SD v prejšnjem mandatu bil bitke z županom, Mitev je bil v tej vlogi kot svetnik Svobode do razpustitve prvega občinskega sveta v tem mandatu, Mirova pa je bila med drugim kandidatka za svetnico na Neodvisni listi na tokratnih predčasnih volitvah.

občinski-svet občina-radenci roman-leljak jože-šmelc nadomestne-volitve