vestnik

Lendava: Kmalu novo nogometno igrišče 

Majda Horvat, 4. 4. 2019
Aktualno

Površina pri lendavski dvojezični srednji šoli je pripravljena za polaganje umetne trave za nogometno igrišče, kjer naj bi potekali treningi podmladka lendavskega nogometnega kluba, igrišče pa bo lahko uporabljala tudi dvojezična srednja šola. Nogometno društvo na svojem računu še nima vsega denarja, ki ga je odobrila madžarska vlada.

Zdaj mladi nogometaši Nafte 1903 trenirajo na igrišču z umetno travo pri lendavski dvojezični osnovni šoli. Igor Magdič, uradni govorec Nogometnega društva Lendava 1903, je povedal, da bo novo igrišče dokončano v naslednjih štirinajstih dnevih, saj bo madžarsko podjetje Best Grundbau kmalu položilo umetno travo, gradbeno podjetje Legartis pa bo po besedah direktorja Matjaža Hozjana opravilo še nekaj manjših gradbenih del, ki jih lahko izvedejo šele, ko bo trava že položena.


Denar za oboje je zagotovilo nogometno društvo, ki pa na svojem računu še nima celotnega denarja, ki ga je za vzpostavitev nogometne akademije zagotovila madžarska vlada. Magdič pove, da je bila informacija, ki jo je dal oktobra lani, da ima društvo ves odobren denar, napačna. Ob tem spomnimo, da je madžarska vlada leta 2016 za razvoj nogometa v Lendavi namenila skoraj dva milijona evrov, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je septembra 2017 nogometnemu društvu nakazala 1,8 milijona evrov, konec leta 2017 pa je Madžarska odobrila še dodatnih 4,3 milijona evrov – od tega naj bi bilo 3,3 milijona evrov namenjenih za gradnjo infrastrukture, preostalo pa za delovanje.


b9343946d5420d3c4dbb544d34a48ece
Bernarda Balažic Peček
Podrobnejših informacij o gradnji osrednjih objektov akademije nima niti Magdič, povedal pa je, da so zadeve zastale pri pripravi projektov zaradi težav v zvezi s komunalno infrastrukturo.


Glede gradnje osrednjih objektov akademije Hozjan pravi, da sami nove pogodbe z investitorji niso sklenili, saj tudi niso prejeli nobenega povpraševanja, so pa doslej za opravljeno delo prejeli celotno plačilo. Podrobnejših informacij o gradnji osrednjih objektov akademije nima niti Magdič, povedal pa je, da so zadeve zastale pri pripravi projektov zaradi težav v zvezi s komunalno infrastrukturo.
Kot smo že večkrat poročali, bi bila vsa nogometna igrišča, tako pri dvojezični srednji šoli kot pri turističnem kompleksu, zgrajena na občinski zemlji, saj je občina vlagateljem za ta namen podelila stavbno pravico za dobo 20 let, po izteku tega obdobja pa bi vsa infrastruktura neodplačno prešla v last občine. Rok je začel teči s podpisom pogodb, ki sta ju sklenila tedanji lendavski župan Anton Balažek in predsednik Nogometnega društva Nafta 1903 Gabor Vegh, in sicer februarja lani za zemljišče pri srednji šoli ter aprila lani še za osrednja igrišča. Neuradno naj bi se podpisnika tudi dogovorila, da bo za osrednje objekte akademije lendavska občina zagotovila potrebno komunalno infrastrukturo in dovozno cesto.
Kot je bilo napovedano ob predstavitvi projekta aprila lani, naj bi na zemljišču za lendavskimi termami zgradili objekt za upravo in dijaški dom ter tri nogometna igrišča običajnih velikosti, od katerih bi eno imelo umetno travo, preostali dve pa naravno. Igrišča bi bila ogrevana, ograjena in razsvetljena, eno pa bi imelo tudi tribuno. Magdič je takrat tudi izjavil: »Smo v fazi projektiranja in pričakujemo, da bomo imeli potrebno dokumentacijo nared do konca poletja oziroma do začetka jeseni. Želimo pa si, da bi se druga faza gradnje prav tako začela že letos.« Dokončanje celotnega kompleksa z nastanitvenim objektom in sodobnim vadbenim centrom so pred enim letom napovedovali za konec leta 2019.

lendava nogomet
Kaj zdaj berejo drugi