vestnik

Lendava – kandidatka za evropsko prestolnico kulture 2025

A. Nana Rituper Rodež, 27. 8. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Projekt Lendava – EPK 2025 dobiva s podpisom dogovora z novimi partnerji čezmejni pomen.
Aktualno

Program dobil podporo partnerjev iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. 

»Pred dvema letoma so se mnogi norčevali iz naše ideje, da bi Lendava lahko postala evropska prestolnica kulture, zdaj pa smo zasnovali resen program in se resno lotili dela,« je pred podpisom dogovora o sodelovanju poudaril Anton Balažek, župan Občine Lendava. Dogovor o sodelovanju so v mestni hiši v Lendavi podpisali predstavniki Mestne občine Murska Sobota, mesta Čakovec in mesta Zalaegerszeg, k dogovoru pa so uradno pristopili tudi svet Pomurske razvojne regije, Medžimurska županija, Županija Zala, Knjižnica - Kulturni center Lendava, Hrvaško kulturno društvo Pomurje in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Lendava ostaja odprta tudi za nove partnerje, v drugem krogu bodo k sodelovanju povabili tudi partnerje iz Avstrije.


Progam bo Lendava gradila na temeljih kulturne dediščine, naravnih lepot, kulinarike, kulturnega sožitja in jezikovne različnosti ter na temelju regijskega in čezmejnega sodelovanja. Pri njenih prizadevanjih pa so jo podprli novi partnerji, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Kandidatura in projekt Lendava – evropska prestolnica kulture 2025 (Lendava – EPK 2025) s tem dobiva regionalno in čezmejno razsežnost.


Osnutek programa Lendava – EPK 2025 so v Lendavi nekoliko širše zasnovali, niso se omejili zgolj na kulturno dogajanje in ustvarjanje ter investicije v kulturne ustanove, ampak bodo vključili tudi druga področja. Delovali bodo s ciljem, da se bodo rezultati in pozitivni učinki poznali tudi pri gospodarski rasti, razvoju turizma in oblikovanju skupne turistične ponudbe, v splošnem napredku ter spremembah demografskih trendov in v tem, da bi mladi v tem mestu in regiji spet videli možnosti.
»Lendava je manjše mesto, ki temelji na sožitju in povezovanju različnih kultur, in to je naša prednost,« meni Balažek ter dodaja: »Evropa ni samo prostor velikih mest in kapitala, ampak je treba v ospredje postaviti ljudi in sožitje, čemur jaz pravim kultura življenja.« Zato upajo, da bodo pri kandidaturi s svojo zgodbo ob podpori in pomoči sosednjih mest in regij tudi uspešni in bodo prepričali Evropo. Povedal je še, da evropsko prestolnico kulture ne vidi kot politični projekt, ampak gospodarski, ter da se na kulturo ne sme gledati kot na področje, kamor se samo vlaga, temveč kot tisto, ki nam tudi veliko da in omogoča, tisto, ki lahko dvigne samozavest in prispeva k razvoju in odpiranju novih možnosti.


Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je ob podpisu povedal, da so se povabilu odzvali, saj je prepričan, da ima projekt Lendava – EPK 2025 velik potencial, ob aktivnosti vseh sodelujočih partnerjev pa je lahko ta širša regija zelo uspešna. Podpis sporazuma kot nadaljevanje dolgoletnega dobrega sodelovanja v regiji, ki ima bogato skupno kulturno zgodovino in tradicijo, razume Stjepan Kovač, župan mesta Čakovec. Da bodo Lendavi ponudili svojo pomoč in si prizadevali za uspeh projekta, ki bo imel učinek v širši regiji, pa je obljubil tudi Zoltan Balaicz, župan mesta Zalaegerszeg.

Nataša Juhnov
Projekt Lendava – EPK 2025 dobiva s podpisom dogovora z novimi partnerji čezmejni pomen.
lendava prestolnica kulture