vestnik

Lendava prejela bronasti znak Slovenia Green

Vestnik.si, 30. 6. 2024
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Lendava se je pridružila elitnemu krogu trajnostnih turističnih destinacij z oznako Slovenia Green Destination Bronze, ki jo podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Ta prestižna nagrada je rezultat več kot leto dni trajajočih prizadevanj članov t. i. zelene ekipe pod koordinacijo Zavoda za turizem in razvoj Lendava. Proces pridobitve znaka je zahteval kompleksno oceno v šestih kategorijah, zbiranje podatkov, ustreznih dokumentov, dobrih praks in izvedenih aktivnosti.

Lendava je oceno prejela v kategorijah destinacijski management, narava in krajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima in poslovanje turističnih podjetij & komunikacija. Najvišjo oceno je destinacija dosegla na področju kulture in tradicije, kar poudarja zavezanost k ohranjanju nepremične in žive dediščine.

Izpostavljene dobre prakse

Med trajnostnimi aktivnostmi v Lendavi so izpostavljeni:

- zeleni kotiček v novičniku E-Murania,
- akcijski načrt za izboljšanje enakih možnosti invalidov v Občini Lendava (2022-2026),
- domača tržnica s ponudbo izdelkov in pridelkov iz občine in okolice,
- javni poziv delodajalcem za vključitev mladih iz občine v počitniško delo,
- razpršeni Hotel Vinarium.

tržnica, lendava
Szerena Jambor Bence
Tradicionalna domača tržnica v Lendavi pod starimi kostanji.



Izzivi in prihodnje izboljšave

Kljub dosežkom, Lendavo čakajo še številni izzivi, med katerimi so večje vključevanje prebivalcev v razvoj turizma, izdelava strateških načrtov, merjenje ekonomskih učinkov turizma, spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije, prilagajanje turizma podnebnim spremembam in povečanje deleža ločeno zbranih odpadkov. Destinacija bo sedaj pripravila akcijski načrt ukrepov za triletno obdobje do naslednje presoje, ki mora biti izvedena do sredine oktobra letos.

lendava, dron, simbolična
Jure Kljajić
Lendava.

Vključevanje v Zeleno shemo slovenskega turizma

Marca lani je Lendava pričela z vključevanjem v Zeleno shemo slovenskega turizma. Ključno je bilo sodelovanje več deležnikov pri zbiranju podatkov o trajnostnih aktivnostih turističnega razvoja, osveščanju lokalnega prebivalstva, gospodarstva, obiskovalcev ter ostalih deležnikov o pomenu trajnostnega turizma. Namen sheme je pospeševati uvajanje trajnostnih poslovnih modelov v slovenski turizem in krepiti osnovo za trženje zelene ponudbe.

Znak Slovenia Green Destination Bronze je za Lendavo veljaven za triletno obdobje do naslednje presoje, to je do 30. junija 2027. Lendava se veseli uspešne prihodnosti kot trajnostna turistična destinacija in z novim znakom bo še naprej delala na izboljšanju kakovosti turizma ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine.

slovenia-green lendava