vestnik

(VEČNAMENSKA DVORANA V LENDAVI) Vloga za gradbeno dovoljenje je še nepopolna

M.H., 3. 11. 2021
Majda Horvat
Meteorno vodo iz objekta večnamenske športne dvorane bi spuščali v Ledavo.
Aktualno

Meteorno vodo naj bi spuščali v Ledavo, vendar Direkcija RS za vode mnenja o tem še ni izdala.

Občina Lendava je 4. oktobra vložila na Upravno enoto Lendava vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za  načrtovano gradnjo večnamenske športne dvorane, ki naj bi jo postavili do konca leta 2022, vendar je upravni organ ugotovil, da ta ni popolna. Občina kot investitorka namreč ni izkazala pravice graditve za vsa zemljišča, pojasnjujejo pristojni na upravnem organu. To je namreč potrebno imeti tudi za zemljišča, kamor se bo iz objekta spuščala meteorna voda.

Gre torej za vprašanje izpuščanje vode v reko Ledava, s čemer pa mora soglašati Direkcija RS za vode (DRSV). Gradbeni zakon namreč predvideva za vse gradnje, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, tudi pridobitev mnenj pristojnih služb. DRSV je pristojni mnenjedajalec za vse gradnje, ki lahko vplivajo na vodni režim in stanje voda.

Vloge za objekte državnega pomena in v katerih nastajajo tehnološke odpadne vode, ter še za nekatere druge rešujejo za celotno državo v okviru Sektorja za presojo prostorske in okoljske dokumentacije v Ljubljani, za vse druge posege pa so pristojni oddelki na regijskih lokacijah. Za Ledavo je pristojen Sektor območja Mura v Murski Soboti. 

Za izdajo pozitivnega menja za izpuščanje meteorne vode v vodotok Ledava načeloma ni nekih zadržkov, pravi Anton Kustec, vodja sektorja, vendar ima njihova pravna služba v obravnavi več takih vlog. Pripravljavci dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja bi s tem morali računati.  

Naknadno so iz upravne enote sporočili, da ne drži, da vlogi ni bilo predloženo mnenje (o vplivu gradnje na vodni režim in stanje voda) DRSV, saj se to mnenje v spisovni dokumentaciji nahaja. "Naj dodamo, da je potrebno ločiti med pravico graditi in predložitvijo mnenj. Oboje je potrebno sicer predložiti zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja. Če je za pridobitev gradbenega dovoljenja predpisana pridobitev mnenja pristojnega mnenjedajalca, mora biti to predloženo pristojnemu upravnemu organu v postopku izdaje gradbenega dovoljenja (1. odst. 40. čl. GZ). V skladu s 15. tč. 3. čl. GZ je mnenjedajalec državni organ, občina ali nosilec javnega pooblastila, ki na področju varstva okolja, ohranjanja narave, varstva kulturne dediščine, varstva voda, prostora, jedrske in sevalne varnosti, kmetijstva in gozdov, obrambe, carinskega in mejnega nadzora, varovanja prometne, komunalne in energetske infrastrukture, rudarstva in drugih področij, če je to določeno v zakonu, da mnenje k dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja glede sprejemljivosti nameravane gradnje z vidika njegovih pristojnosti. Mnenje se torej pridobi, če je nameravana gradnja takšna, da je zanjo v skladu s predpisi treba pridobiti mnenje pristojnega mnenjedajalca ali če se gradnja nahaja v varovalnem pasu komunalne infrastrukture. V konkretnem postopku je bilo mnenje izdano na podlagi Zakona o vodah (v določbah Zakona o vodah se omenja vodno soglasje, ki šteje za mnenje)," pojasnjujejo. 

 

Pravico graditi investitor izkazuje  z vpisano lastninsko ali drugo stvarno pravico na nepremičninah v zemljiški knjigi, oz. na načine, ki jih našteva GZ. Gre za notarsko overjeno pogodbo o pridobitvi pravice, ki je predlagana za vpis v zemljiško knjigo, sodno ali upravno odločbo, ki omogoča gradnjo, drugo listino, ki v skladu z zakonom omogoča gradnjo. V konkretnem primeru je zaradi posega na vodnih zemljiščih v lasti RS (odvod padavinskih voda) potrebno pridobiti služnostno ali stavbno pravico, ki štejeta za pravici graditi po GZ.

 

S spoštovanjem.

 

Pripravila Lidija Pamič, vodja oddelka za okolje in prostor ter gospodarstvo in kmetijstvo

občina-lendava večnamenska-športna-dvorana gradbeno-dovoljenje