vestnik

Lendavska bioplinarna: Ogledniki so že prihajali

Majda Horvat, 27. 12. 2018
Majda Horvat
Nedelujoča naprava ima še vedno okoljevarstveno dovoljenje. 
Aktualno

Po dveh neuspešnih javnih dražbah se zdaj premoženje podjetja Ecos prodaja po postopku zbiranja nezavezujočih ponudb. Na prodaj so bioplinarna, sončna elektrarna in zemljišča v Lendavi ter stavbna pravica na občinskem zemljišču v Šalovcih.

Na zadnji dražbi, ki je bila razpisana oktobra letos, se je vse to premoženje prodajalo po izklicni ceni 3,7 milijona evrov, na prvi dražbi pa ga je stečajni upravitelj Matjaž Nanut skušal prodati ločeno. Bioplinarno z zemljišči po izklicni ceni 5,3 milijona evrov in sončno elektrarno po izklicni ceni 46 tisoč evrov.


Z zdajšnjim zbiranjem ponudb se strinja tudi ločitvena upnica Raiffeisen-Landesbank Steiermark, ki ji je priznana terjatev v višini 19 milijonov evrov (vse terjatve upnikov pa znašajo 24 milijonov evrov), država oziroma finančno ministrstvo pa ima za svojo terjatev v višini milijon evrov ločitveno pravico do sončne elektrarne. Stečajni postopek za podjetje Ecos je sprožila junija 2016 finančna uprava, ker so neporavnane davčne obveznosti znašale že 956 tisoč evrov. Družba je bila trajno nelikvidna od maja 2015, čeprav je med letoma 2013 in 2015 ob plačilu za proizvedeno energijo prejela še skupaj 6,4 milijona evrov državne pomoči za varstvo okolja in varčevanje energije.

f4d946cb0bc84a7a11a6e41e2ee98e47
Foto:juhnov
Na zadnji dražbi se je premoženje prodajalo po izklicni ceni 3,7 milijona evrov.

Ponovni zagon bioplinarne?

Ali bo zdajšnji način prodaje pritegnil kupce, je težko napovedati, vsekakor pa bo na sklenitev posla vplivala možnost ponovnega zagona bioplinarne. Lokalna skupnost namreč kljub velikim težavam, ki jih je imela poleti 2017 zaradi širjenja smradu, ni uspela, da bi napravi trajno odvzeli okoljevarstveno dovoljenje, zato je verjetnost za njen ponovni zagon veliko večja. Okoljevarstveno dovoljenje za lendavsko bioplinarno je tako še vedno v rokah podjetja Ecos center, ki je v lasti družinskih članov Jožefa Pavlinjeka in ima napravo v najemu kljub stečajnemu postopku podjetja Ecos, ki je lastnik naprave.Čeprav dve dražbi premoženja stečajnega dolžnika nista bili uspešni, to še ne pomeni, da to ne bo prodano, saj so se potencialni kupci že ozirali po njem. Čakajo le na najboljši trenutek.
prodaja lendavske bioplinarne ecos