vestnik

Lendavska bioplinarna: Zanjo se poteguje devet ponudnikov

Majda Horvat, 4. 6. 2019
Foto:juhnov
Za nakup lendavske bioplinarne se poteguje devet ponudnikov, najvišja ponudba znaša kar 10 milijonov evrov.
Aktualno

Imena devetih ponudnikov ne razkrivajo ničesar, kupcu tudi zemljišče in stavbna pravica v Šalovcih

Po skoraj dveh letih od širjenja neznosnega smradu z ene največjih slovenskih bioplinarn, ko so bližnji prebivalci morali s protesti doseči njeno ustavitev, se zdaj za nakup naprave v Lendavi s pripadajočimi zemljišči in preostalim premoženjem podjetja Ecos v stečaju poteguje kar devet ponudnikov. Ob tem spomnimo, da je Agencija za okolje in prostor (Arso) lastniško povezani družbi Ecos center februarja letos ponovno odvzela okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za napravo, razlog pa je bila ugotovitev, da upravljavec ni v roku izvršil pravnomočne odločbe pristojnega inšpektorja o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja. Ne glede na to lahko kupec oziroma novi lastnik naprave zanjo spet pridobi OVD. Lokalni skupnosti namreč do zdaj ni uspelo doseči, da se nedelujoča bioplinarna dokončno zapre oziroma prepove njena dejavnost na tej lokaciji.
Kdo se poteguje za nakup? To razkriva poročilo stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta o ponudbah po objavi vabila k oddaji nezavezujočih ponudb, rok za oddajo pa se je iztekel zadnje dni marca. Za nakup se potegujejo tuja in domača podjetja, čeprav po imenih ni mogoče vedeti, katero nastopa le kot posrednik, prav tako ni mogoče ugotoviti, s kakšnim namenom se potegujejo za prodajano premoženje in katero dejavnost bi hoteli na tej lokaciji razvijati. Ponujena cena se pri večini ponudnikov giblje od 600 tisoč do milijon evrov, izstopa pa desetmilijonska ponudba nemške družbe EAA Economical airport arhitecture consulting GmbH.
Kot smo že poročali, se premoženje stečajnega dolžnika prodaja v celoti, v to pa je zajeto na lokaciji v Trimlinih bioplinarna z nazivno močjo 7,2 megavata, kmetijsko zemljišče tik ob objektih ter sončna elektrarna, v Šalovcih pa parcela in stavbna pravica na kmetijskem zemljišču, kjer je sortirnica odpadkov. Čeprav se premoženje prodaja v stečajnem postopku, bo pomembno besedo o izbiri kupca imela Raiffeisen Landesbank Steiermark, saj ima svojo terjatev zavarovano s hipoteko na premoženju.
Bioplinarna je bila postavljena leta 2008, vrednost naložbe pa je bila 14 milijonov evrov. Avstrijska banka Raiffeisen Landesbank iz Gradca je investitorjem odobrila deset milijonov evrov posojila. Avgusta 2015 je bila na predlog dolžnika uvedena poenostavljena prisilna poravnava, po vseh zapletih pa na predlog finančne uprave avgusta 2017 tudi stečaj. Obveznosti stečajnega dolžnika znašajo blizu 17 milijonov evrov, od tega več kot 16 milijonov terjatve ločitvenih upnikov.
Bioplinarna Lendava ecos