vestnik

Lendavska nogometna akademija do leta 2068? Ostra razprava ustavila župana

Majda Horvat, 3. 4. 2022
Jure Zauneker
Madžari predlagali, da se lendavska občina še najmanj trideset let po izteku dvajsetletne brezplačne stavbne pravice odpove prostemu razpolaganju z objekti in zemljišči, namenjenimi nogometni akademiji.
Aktualno

Madžari predlagali, da se lendavska občina še najmanj trideset let po izteku dvajsetletne brezplačne stavbne pravice odpove prostemu razpolaganju z objekti in zemljišči, namenjenimi nogometni akademiji.

Lendavski občinski svet na zadnji seji ni odločal o sklepu, s katerim naj bi se lendavska občina zavezala, da po izteku dvajsetletne brezplačne stavbne pravice, ki jo je dala za zemljišča, kjer z madžarskim denarjem sklada Bethler Gabor zdaj gradijo športno infrastrukturo za nogometno akademijo Nogometnega društva Lendava 1903, ne bo prodala ali namenila za katero drugo dejavnost vsaj še trideset let. Ostra razprava nekaterih svetnikov je pokazala njihovo nenaklonjenost predlogu, zato župan Janez Magyar predlog sklepa ni dal na glasovanje. O zadevi naj bi svetniki odločali enkrat v prihodnje po pridobitvi dodatnih informacij.

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
j
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Kot smo že večkrat poročali, sta aprila 2018 nekdanji lendavski župan Anton Balažek in predsednik nogometnega društva Gabor Vegh, ki je tudi lastnik gradbenega podjetja Pharos s poslovnim sedežem na Madžarskem, sklenila pogodbo o podelitvi brezplačne stavbne pravice za občinska zemljišča v velikosti približno pet hektarjev za dobo dvajset let, torej do 14. aprila 2038. Pogodba je bila sklenjena z namenom graditve infrastrukture za delovanje nogometne akademije. V tej pogodbi je bilo med drugim navedeno, da zemljišča ves čas ostanejo v lasti občine, po preteku stavbne pravice pa se tudi zgrajeni objekti in pripadajoča oprema prenesejo v last občine. Kot rečeno, bi se s predlaganim sklepom prosto razpolaganje občine s prevzetim premoženjem omejilo vsaj za 30 let.

DSC06578
PSMNS
Temeljni kamen za lendavsko nogometno akademijo so položili junija 2021.

Zdajšnji predlog sklepa o podaljšanju se je glasil, da zemljišča ostajajo v porabi za izvajanje dejavnosti športa in rekreacije še vsaj 30 let po prenehanju veljavnosti pogodbe o podeljeni brezplačni stavbni pravici. Predlog sklepa je občinska uprava utemeljila z ugotovitvijo, da je omenjeno območje že predvideno za šport in rekreacijo v predlogu odloka o prostorskem načrtu (OPN). Prav tako so zapisali, da se zdaj izvaja naložba, ki terja veliko sredstev in sofinancer, torej madžarski sklad Bethlen Gabor, želi pridobiti določena zavarovanja oziroma jamstvo, da se bodo nepremičnine namenjene športni dejavnosti vsaj še trideset let.

nogometna-akademija stavbna-pravica podaljšanje