vestnik

V lendavski občini dva nova defibrilatorja

Vestnik.si, 17. 11. 2023
Tomaž Galič
Občina Lendava z dvema defibrilatorjema razširila mrežo javno dostopnih defibrilatorjev.
Aktualno

Občina Lendava slovesno prevzela in predala v uporabo dva nova defibrilatorja.

Napravi je lendavskemu županu Janezu Magyarju predal generalni direktor Medicopa Peter Podlunšek. Defibrilatorja bosta svoje mesto našla v krajevnih skupnostih Radmožanci in Petišovci, kjer bosta nameščena na vaško-gasilska domova in na voljo za uporabo v nujnih primerih 24 ur na dan. Aparata sta v Mestni hiši prevzela predsednica Krajevne skupnosti Petišovci Renata Horvat in predsednik Krajevne skupnosti Radmožanci Teodor Lebar.

Župan Občine Lendava je izrazil zadovoljstvo nad novo pridobitvijo in poudaril pomen dostopnosti defibrilatorjev za vse prebivalce in obiskovalce občine. "Z namenom zagotavljanja varnosti naših občanov smo se odločili za namestitev defibrilatorjev na različnih javno dostopnih lokacijah. Želimo, da so te naprave dosegljive čim več ljudem, zato bo Občina Lendava nadaljevala s takimi naložbami za izboljšanje zdravstvene varnosti v lokalni skupnosti," je dodal župan. 

Defibrilatorji, ki so nameščeni na javno dostopnih mestih omogočajo hitro intervencijo v primeru srčnega zastoja ali drugih srčnih težav. Na celotnem območju občine je že skupno 12 javno dostopnih defibrilatorjev. Avtomatski eksterni defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnje ritma ob srčnem zastoju. Defibrilator sproži električni sunek, ki ponovno vzpostavi normalni srčni ritem in posledično funkcijo srca.

defibrilator, občina-lendava
Tomaž Galič
Občina Lendava z dvema defibrilatorjema razširila mrežo javno dostopnih defibrilatorjev.

Predsednica krajevne skupnosti Petišovci Renata Horvat se je zahvalila županu ter direktorju Medicopa za pomembno pridobitev za krajane krajevne skupnosti Petišovci. Predsednik KS Radmožanci Teodor Lebar pa je dodal, da gre za naložbo v varnost ljudi, vendar upa, da je ne bodo nikoli potrebovali. 

 Peter Podlunšek se je županu zahvalil za zaupanje in prisotnim predstavil prednosti najnovejše različice defibrilatorja LIFEPAK CR2, ki deluje z močjo 360 Joulov in vključuje pediatrični modul, kar pomeni, da omogoča uporabo enakih elektrod tako pri odraslih kot tudi pri otrocih ter neprekinjeno masažo srca tudi med analizo srčnega ritma. Hkrati LIFEPAK CR2 zagotavlja 4 leta polnosti baterije in 4 letno življenjsko dobo elektrod. Preproste grafike, zvočna navodila in avtomatizirane funkcije pomagajo uporabnikom, da v primeru srčnega zastoja med uporabo defibrilatorja ostanejo osredotočeni na reševanje življenja.

občina-lendava defibrilator Radmožanci petišovci medicop