vestnik

Lendavski občinski svet danes o proračunu. Katere naložbe izstopajo?

Vestnik.si, 28. 12. 2022
Majda Horvat
Danes popoldne se bo sestal občinski svet Občine Lendava, ki ga je župan Janez Magyar sklical predvsem z namenom, da svetniki opravijo prvo branje proračuna za prihodnje leto.
Aktualno

Izstopajoči naloži sta gradnja prizidka pri ZD Lendava in nadaljnja obnova grajskega obzidja, v čakalnici za sofinanciranje ostajata gondola ter večnamenska športna dvorana

Danes popoldne se bo sestal občinski svet Občine Lendava, ki ga je župan Janez Magyar sklical predvsem z namenom, da svetniki opravijo prvo branje proračuna za prihodnje leto. Načrtovani prihodki znašajo 17,4 milijona evrov, odhodki 20 milijonov evrov, v načrtu pa je tudi zadolževanje občine v višini 1,5 milijona evrov za naložbe. Med naložbami je finančno največji projekt gradnja prizidka pri ZD Lendava, za kar je v občinskem proračunu za prihodnje leto predvidenih 1,6 milijona evrov sredstev. Ob tem spomnimo, da je občina na razpisu zdravstvenega ministrstva za naložbe v osnovno zdravstvo za projekt vreden 4,3 milijona evrov že pridobila sofinanciranje v višini 1,3 milijona evrov - v proračunu je imela rezerviranih 1,8 milijona evrov, skoraj milijon evrov naj bi vložil še ZD Lendava -, a je občina oktobra zavrnila vse ponudbe prejete na razpis. Te so namreč posamično presegle skupaj z DDV štiri milijone evrov, in to samo za gradbena dela. 



Finančno izstopajoč projekt je nadaljnja obnova grajskega obzidja, za kar je v proračunu predvidenih milijon evrov.

V načrtu razvojnih programov ostaja gradnja večnamenske športne dvorane, prav tako gradnja gondole, ki bi povezala staro mestno jedro Lendave s stolpom Vinarium. Oba projekta sta pripravljena in tako rekoč v čakalnici za prijavo na razpis oziroma pridobitev sofinancerskih sredstev. Projekt športne dvorane je imel podporo prejšnje vlade, prav tako gradnja gondole, ki naj bi jo sofinancirali s sredstvi Evropske unije iz tako imenovanega Načrta za okrevanje in odpornost. 

Občinski svet naj bi danes odločal tudi o začasnem financiranju občine za obdobje treh mesecev  ter o potrditvi mandata nadomestnemu članu občinskega sveta ob tem, da je Janez Magyar zasedel mesto župana. 

občina-lendava seja proračun prvo-branje