vestnik

Lendavski proračun z luknjami?

Majda Horvat, 6. 2. 2021
Aleš Cipot
Svetnik Stanislav Gjerkeš
Aktualno

Svetnik Stanislav Gjerkeš je opozarjal na nepravilnosti pri pripravi proračuna, zdaj mu pritrdilo finančno ministrstvo. Kaj na to zdaj pravi župan Janez Magyar?

"Kljub mojemu vztrajanju in vztrajanju nekateri svetnikov, da se na moje vprašanje oziroma pripombe glede potrebne dokumentacije za investicijske projekte pred potrditvijo proračuna poda odgovor, se žal to ni zgodilo," ponovno izpostavlja Stanislav Gjerkeš, svetnik v občinskem svetu Občine Lendava, zdaj, ko je dobil z Ministrstva za finance oziroma direktorata za proračun pisno pojasnilo glede njegovih pripomb. "Pri obeh obravnavah proračuna za leto 2021 in 2022 sem na seji opozarjal, da je potrebno za projekte v vrednosti nad 500.000 evrov pred uvrstitvijo v načrt razvojnih programov oziroma v proračun pripraviti DIP dokument, to je dokument identifikacije projekta," Gjerkeš  še navaja v dopisu, ki ga je skupaj s prejetim odgovorom s službe ministrstva zdaj poslal županu in občinski upravi ter vsem svetnikom.

Direktorat se sklicuje na Uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (UEM), ki  temelji na Zakonu o javnih financah in velja za vse investicije, ki se financirajo z javnim denarjem. Tudi za občinske. Ta opredeljuje, da je temeljni dokument za uvrstitev projekta v načrt razvojnih programov Dokument identifikacije projekta. "Uvrščanje projektov brez tega dokumenta v proračun ni dovoljeno," so zapisali.

UEM glede na vrednost določa tudi druge dokumente - Projekt za izvedbo (PI) ter investicijski projekt (PZI). Pri omenjenih vrednostih se morajo ti pripraviti kot samostojen dokument, potrjen s sklepom. "Vendar ni nujno, da so ti dokumenti pripravljeni že ob uvrstitvi v proračun, saj zanje običajno nastanejo stroški, ki jih je potrebno knjižiti v breme tega projekta v proračunu," je še pojasnjeno v odgovoru direktorata. 

Kaj na to pravi lendavski župan Janez Magyar? Njegov odziv še pričakujemo, prav tako pojasnilo, kaj zdaj to pomeni proceduralno za že sprejeti občinski proračun.  

Marina Vrbnjak
Janez Magyar
proraču občina-lendava projekti dokumentacija