vestnik

Lendavski vinar prejel srebrno priznanje

Vestnik.si, 18. 7. 2023
Občina Lendava
Priznanje Decanter za laški rizling so prejela Vina Kulčar.
Aktualno

Na letošnjem jubilejnem 20. ocenjevanju Decanter World Wine Awards je Bojan Kulčar prejel srebrno priznanje za Laški rizling 2021.

Bojan Kulčar se je prejšnji teden v Ljubljani udeležil tradicionalnega salona Decanterjevi nagrajenci 2023, kjer se je predstavil z nagrajenim laškim rizlingom. Na salonu se je predstavilo 42 vinarjev, ki so prejeli odličja na letošnjem jubilejnem ocenjevanju londonske revije Decanter. To velja za največje in najpomembnejše vinsko ocenjevanje na svetu in po mnenju poznavalcev uživa veliko zaupanje in ugled, ki ga gradi na zlasti strogem sistemu ocenjevanja s strani profesionalne mednarodne žirije. Na letošnjem 20. ocenjevanju londonske revije je bilo pred 236 sodniki kar 18.250 vin, slovenska vina pa so osvojila 195 medalj, od tega 12 zlatih, 80 srebrnih in 103 bronaste.

občina-lendava, bojan-kulčar, vina-kulčar
Občina Lendava
Priznanje Decanter za laški rizling so prejela Vina Kulčar.

"Pred štirimi leti, ko smo prejeli prvo priznanje, je bil cilj preveriti, ali se lahko postavimo ob bok mednarodno uveljavljenim vinarjem. Počutili smo se majhni. Na letošnjo medaljo smo izjemno ponosni, saj pomeni dokaz, da dosegamo konstantno kakovost svojih vin, ki jo z leti postopoma dvigujemo. To pomeni tudi novo odgovornost. Ostajamo zvesti sorti Laški rizling, želim si, da bi jo prepoznali kot vrhunsko vino, in da temu sledi tudi kultura pitja vina," je povedal Bojan Kulčar.

Ob tej priložnosti je Kulčarju čestital tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in dodal, da prejeto priznanje potrjuje, da so lendavska vina cenjena tudi v svetovnem merilu. Zahvalil se mu je za posredno promocijo Lendave in lendavskih vin, takšni uspehi pa so lahko vzpodbuda tudi za druge vinarje domačega vinorodnega območje, da se z vztrajnostjo lahko doseže izjemne rezultate na ocenjevanjih, kar se obrestuje pri trženju vin, je še dodal. 

bojan-kulčar decanter-world-wine-awards vino