vestnik

Leopold I. podelil priznanja za bralno značko na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Vestnik.si, 26. 5. 2023
Lidija Jarc
Leopold I. na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici
Aktualno

Bralna značka letos praznuje že 63 let. Njen namen je spodbujati učence k branju, razvijati in dvigati bralno kulturo ter vzgajati mlade bralce z željo, da bi po knjigah posegali tudi kasneje v življenju.

Na Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici je bilo letošnje bralno leto zelo uspešno, saj je priznanje za bralno značko dobilo 169 učencev, v vrtcu Sonček pa 70 otrok iz štirih skupin. V 1. vzgojno-izobraževalnem obdobju so predpisano število knjig in pesmic za bralno značko prebrali prav vsi učenci, česar so še posebej veseli. Tudi med učenci od 6. do 9. razreda je število bralcev naraslo na število 43. Deset devetošolcev, Gašper Karlo, Manja Perko, Urška Štelcar, Tim Jurkovič, David Jurkovič, Maja Novak, Aljaž Hecl, Ema Šijanec, Lara Rozmarič in Kristjan Kronvogel, si je z devetletnim branjem za bralno značko pridobilo naziv Zlati bralec/Zlata bralka in poleg spominskega priznanja prejelo tudi knjigo, ki jo podarja Društvo Bralna značka Slovenije.

Bralno sezono vsako leto na šoli zaključijo z obiskom pisatelja, pesnika, ilustratorja, glasbenika … Letos so v goste povabili trenutno enega najbolj znanih raperjev na slovenski glasbeni sceni, Michaela Leopolda, z umetniškim imenom Leopold I. iz Gornje Radgone.

leopold-i, sveti-jurij-ob-ščavnici
Lidija Jarc
Leopold I. na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Gost je v 45-minutnem nastopu predstavil kar deset svojih pesmi, z njim so zapeli tudi otroci. Leopoldu I. so namenili velik aplavz, nato pa je ob koncu zaključne prireditve podelil še številne avtograme. V svojem nastopu je med drugim poudaril pomembnost branja, ampak ne samo v slovenskem jeziku, temveč tudi v tujih, za kar se zavzema kot prevajalec. Učencem je povedal tudi, da če hočejo uspeti v življenju, morajo biti vztrajni, pogumni, z delovnimi navadami, s kančkom sreče in veliko mero srčnosti ter ljubezni do dela, ki ga bodo opravljali. Predvsem slednje tudi sam dokazuje v glasbi, ki jo ustvarja in z njeno sporočilno vrednostjo navdušuje širok krog poslušalcev.

leopold-i, sveti-jurij-ob-ščavnici
Lidija Jarc
Leopold I. na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Prireditev so popestrile deklamatorke, mladinski pevski zbor ter članice plesnega krožka. Zbrane je nagovorila tudi pomočnica ravnatelja Anita Zelenko, ki je med drugim dejala, da z branjem razvijamo empatijo, vživljanje v druge, sposobnost poslušanja in prepričevanja. Poudarila je, da se z branjem učimo misliti z lastno glavo, da nas branje umirja in vodi k dolgoročnejšemu vzdrževanju pozornosti. Zahvalila se je mentoricam in svojim sodelavcem, ki z vzgledom in vzpodbudo širijo bralno kulturo med učenci, ter čestitala prejemnikom priznanj.

leopold-i, sveti-jurij-ob-ščavnici
Lidija Jarc
Leopold I. na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Na prireditvi so učenci poleg priznanj za slovensko bralno značko prejeli tudi priznanja iz nemške ter angleške bralne značke. Te sta jim podelili učiteljici Tanja Lovrec in Petra Kvas. Zlati bralci pri nemški bralni znački so postali Aljaž Hecl, Manja Perko in Kristjan Kronvogel. Posebno priznanje za odličen dosežek pri angleški bralni znački pa je prejel devetošolec Aljaž Hecl.  

Lidija Jarc
Leopold I. na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici
leopold-i sv-jurij-ob-ščavnici
Kaj zdaj berejo drugi