vestnik

Leta ga ne ovirajo pri čebelarstvu 

Jože Žerdin, 26. 5. 2019
Jože Žerdin
Štefan Klement ostaja kljub letom zvest čebelarstvu. 
Aktualno

Štefan Klement, soustanovitelj Čebelarskega društva Moravske Toplice, je kljub letom še vedno aktiven čebelar

84-letni Štefan Klement iz Martjanec je precejšnji del svojega življenja posvetil čebelarstvu. Kot fanta, ki je odraščal na kmetiji, ga je od mladih nog zanimalo delo v naravi, posebej so ga navduševale čebele. Pri petnajstih letih je začel oskrbovati dve čebelji družini, kar v težkih povojnih časih nikakor ni bilo enostavno. Pred skoraj 50 leti sta z ženo začela aktivno čebelariti. V Vinski Grabi v Moravskih Toplicah je zgradil lesen čebelnjak, zraven pa uredil sadovnjak in gospodarsko poslopje. V bližini ni intenzivnega kmetijstva, zato daje neokrnjena narava dobre možnosti za uspešno čebelarjenje, obenem pa je za družino oaza miru.


2b26e87023e7fb8de3f931c2e4a4cd70
Jože Žerdin
Štefan Klement ostaja kljub letom zvest čebelarstvu.


V začetku se je včlanil v Čebelarsko društvo Murska Sobota, kjer je imel različne zadolžitve. Leta 1996, ko so se ustanavljale nove občine, je bil med ustanovitelji Čebelarskega društva Moravske Toplice, v katerem še vedno aktivno deluje, predvsem na finančnem področju. Leta 2001 pa se je v organizaciji ČZS udeležil svetovnega kongresa in čebelarske razstave APIMONDIA v Durbanu, v Južnoafriški republiki. Na potovanjih je videl marsikaj koristnega, kar je prenesel v svoje okolje in svoje bogato znanje delil z drugimi čebelarji. Prepričan je, da imamo v Sloveniji v primerjavi z drugimi deželami dobre pogoje za kvalitetno čebelarjenje.

edd9b74e04d64274d38d5f39d6ae2c0b
Jože Žerdin
Štefan prideluje različne vrste medu.


Štefan prideluje različne vrste medu, in sicer iz divje češnje, cvetlični med, akacijev med, travniški in ajdov med, pa tudi propolis in vosek. V začetku je večino medu prodal Medexu, sedaj pa potrošnikom doma v Martjancih. Pri ocenjevanjih medu je dobil več zlatih in srebrnih priznanj. Vsa strokovna dela opravlja sam, izdeluje tudi lesene okvirje in satne osnove iz domačega voska, mladi družinski člani pa pomagajo pri večjih opravilih, kolikor jim seveda dovoljujejo službene in študijske obveznosti. Čebelarstvo sta z ženo večkrat predstavljala tudi v vrtcih v Martjancih in Moravskih Toplicah, pri Klementovih pa se tudi sicer za prijatelje in znance vedno najdejo medenjaki, domači sok ali medeni liker. Štefan Klement je tudi nosilec več priznanj Čebelarske zveze društev Pomurja in srebrnega ter zlatega odličja Antona Janše Čebelarske zveze Slovenije. Lepe spomine ohranja na številnih fotografijah in posnetkih, dokler bo zdrav, pa bo z veseljem nadaljeval s čebelarjenjem.

d0d6c6f2a3153fd6be5e2ec578cb5d02
Jože Žerdin
Štefan Klement ostaja kljub letom zvest čebelarstvu.

Štefan Klement MARTJANCI čebelar čebelarstvo