vestnik

Letalska obramba pred točo že v petek nazaj v Maribor

Vestnik, 18. 7. 2019
Andrej Petelinsek
Letališče Edvarda Rusjana Maribor danes bilo zaprto.
Aktualno

Letalski center Maribor, ki skrbi za letalsko obrambo pred točo v severovzhodni Sloveniji, je danes zaradi zaprtja Letališča Edvarda Rusjana Maribor začasno preselil posadko na letališče v Cerkvenjaku, poroča STA. Ker je novi upravljavec danes dobil potrebno dovoljenje, se posadka že jutri seli nazaj v štajersko prestolnico.

Po uspešno opravljenem fizičnem pregledu na LetališčuEdvarda Rusjana Maribor je Javna agencijaza civilno letalstvo RS družbi DRI izdala dovoljenje za poskusno obratovanje tega letališča. S tem so izpolnjeni pogoji za nadaljevanje izvajanja dejavnosti letališča, ki bo tako že jutri ponovno obratovalo.



Zaradi začasnega zaprtja letališča je Letalski center Maribor, ki skrbi za letalsko obrambo pred točo v severovzhodni Sloveniji, danes začasno preselil svojo posadko na letališče v Cerkvenjaku. A kot je povedal Darko Kralj,vodja projekta protitočne obrambe pri Letalskem centru Maribor,po izdaji obratovalnega dovoljenja za STA, se bodo v petek ponovno selili nazaj v Maribor. Enako naj bi veljalo tudi za ostale dejavnosti letalskega centra, kot je šolanje pilotov in servis zračnih plovil.


Letos je njihova posadka zaradi nestanovitnih vremenskih razmer že posredovala dvakrat pogosteje kot v enakem obdobju lani. Med zahtevnejšimi je bila akcija v neurju, ki je na začetku meseca pustošilo na Ptuju, kjer pa so imeli veliko težav zaradi močnega vetra, zato škode niso mogli preprečiti. "Smo pa letos rešili kar nekaj posameznih neviht, kjer zato ni bilotoče," tako Kralj, ki pričakuje, da bodo imeli v prihodnje še več dela. "Vreme se spreminja in vedno bolj ekstremni so ti pojavi".

Letalskaobrambapredtočopokriva 27 pomurskih in 41 podravskih občin ter občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske ter občino Podvelka iz koroške regije, skupaj 71 občin in 3776 kvadratnih kilometrov površin.

Rene Gomolj
Letališče Edvarda Rusjana protitočna zaščita selitev v Cerkvenjak