vestnik

Letalskemu centru Maribor odobrili izvajanje protitočne zaščite na severovzhodu Slovenije

STA, 1. 7. 2021
Črtomir Goznik
Operaterju Športnemu društvu Letalski center Maribor so tako zaradi nujnih nepredvidenih okoliščin odobrili uporabo opreme za zaščito proti toči na letalu Cessna TU206B, z registrsko oznako S5-DBS.
Aktualno

Letalski center Maribor bo vsaj v prihodnjih treh mesecih vendarle lahko izvajal letalsko protitočno zaščito. Agencija za civilno letalstvo je namreč izjemoma začasno odobrila uporabo opreme za zaščito proti toči na letalu, ki ga center uporablja za ta namen. Izjema velja do konca septembra, so sporočili iz agencije.

Javna agencija za civilno letalstvo RS je 21. junija zaradi neizpolnjevanja pogojev veljavne zakonodaje Letalskemu centru Maribor prepovedala izvajanje protitočne zaščite z letalom. Letalo, s katerim letalski center izvaja to dejavnost, namreč nima ustrezne odobrene opreme za izvajanje zaščite. V četrtek so medtem iz agencije sporočili, da so v sredo odobrili vlogo za odobritev izjeme v skladu z evropsko uredbo za t.i. dela v zraku, ki državam članicam omogoča, da v primeru nujnih nepredvidenih okoliščin odobrijo izjeme od izpolnjevanja zahtev osnovne uredbe in zahtev delegiranih in izvedbenih aktov fizičnim in pravnim osebam. Operaterju Športnemu društvu Letalski center Maribor so tako zaradi nujnih nepredvidenih okoliščin odobrili uporabo opreme za zaščito proti toči na letalu Cessna TU206B, z registrsko oznako S5-DBS.



Da se je našla rešitev glede obrambe pred točo z letalom na območju severovzhodne Slovenije, je sicer v sredo v okviru vladnega obiska Podravja že povedal tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki pa podrobnosti rešitve ni pojasnil. Informacijo o začasni rešitvi so posredovali iz agencije za civilno letalstvo.

O zapletih pri vzpostavljanju letalske obrambe pred točo v Pomurju več preberete TUKAJ.

letalstvo toča