vestnik

Letalsko obrambo pred točo bo tudi letos izvajal Letalski center Maribor

D. N., 2. 6. 2023
Andrej Bedek
Letalski center Maribor z letalom Cessna TU206G v protitočni obrambi pokriva celotno Pomurje in Podravje.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v četrtek objavilo odločitev o izbranem ponudniku, ki bo izvajal aktivnosti, potrebne za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letu 2023 z letalsko obrambo pred točo. To bo tudi letos izvajalo Športno društvo Letalski center Maribor (LCM).

Pristojno ministrstvo bo skupaj s 67 občinami, ki so pristopile k skupnemu javnemu naročilu, za izvajanje letalske obrambe pred točo odštelo 284.637,23 evra brez davka na dodano vrednost (DDV) oziroma 347.257,42 evra z DDV. Nekaj manj kot 35 odstotkov te vrednosti primakne ministrstvo, za preostali del morajo poskrbeti občine same. 

Z izbranim ponudnikom, torej Letalskim centrom Maribor, ki omenjene aktivnosti izvaja že vrsto let, bo pogodba sklenjena predvidoma do 15. junija, šele takrat bodo tudi lahko začeli z letalsko obrambo. Ta se bo izvajala v času obratovanja mariborskega letališča. 

DSC_0168
Andrej Bedek
Darko Kralj, vodja letalske obrambe pred točo pri Letalskem centru Maribor.

Spomnimo, ministrstvo je že 9. februarja letos objavilo prvo javno naročilo za izvajanje letalske obrambe pred točo, vendar se do 15. marca do 12. ure, ko je bil tudi rok za oddajo ponudb, ni prijavil noben ponudnik, zato so postopek ponovili oziroma so 20. aprila na portalu javnih naročil znova objavili naročilo, rok za predložitev ponudb je bil 19. maj. 

letalska-obramba-pred-točko letalski-center-maribor ministrstvo-za-kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrano