vestnik

Leto 2023 za slovenski turizem rekordno, za pomurski turizem pač ne

Rok Šavel, 25. 1. 2024
Nataša Juhnov
Pomurske turistične nastanitve lani niso dosegle številk rekordnega leta 2019 in so bile celo slabše kot predlani.
Aktualno

Lansko leto je bilo po številkah za slovenski turizem najuspešnejše doslej, žal pa ne moremo isto trditi za Pomurje.

Leto 2023 lahko v slovenskem turizmu ocenimo kot uspešno, sta se na današnji novinarski konferenci v Ljubljani strinjala Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, in Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije. Kljub globalnim izzivom, kot so neugodna gospodarska situacija, visoki transportni stroški in omejitve potovanj, ter avgustovskim hudim poplavam v Sloveniji, je turizem pri nas okreval hitreje od evropskega in globalnega povprečja. Število turističnih prihodov in prenočitev je tako ponovno doseglo ravni izpred pandemije COVID-19.


V Sloveniji smo po podatkih Statističnega urada RS lani našteli skoraj 6,2 milijona prihodov turistov. Ustvarili so nekaj več kot 16,1 milijona prenočitev, kar je največ doslej. Glede na leto 2022 se je število prihodov povečalo za 5,5 odstotka, število prenočitev pa za 3,5 odstotka. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 pa je bilo prihodov turistov za 0,6 odstotka manj, medtem ko se je število njihovih prenočitev povečalo za 2,2 odstotka. Domači turisti so prispevali skoraj 4,6 milijona prenočitev oz. 28 % vseh, tuji pa nekaj več kot 11,5 milijona oz. 72 %. Prvih je bilo za 17 % manj, drugih pa za 15 % več kot leta 2022. V primerjavi z 2019 se je število prenočitev domačih turistov povečalo za 4 %, tujih pa za 2 %. Med tujimi turisti jih je bilo lani največ iz Nemčije (1,9 milijona oz. 16 % vseh tujih prenočitev). Sledili so turisti iz Italije, Avstrije, Češke, Nizozemske in Hrvaške. V primerjavi z letom prej smo zaznali za 27 % več hrvaških turistov, za 18 % več italijanskih, za 16 % več čeških in za 11 % več avstrijskih.


pomurje, baloni, ptičja-perspektiva
Niko Časar
Pomurski turizem je v primerjavi z rekordnim letom 2019 lani zabeležil 11-odstotni padec turističnega obiska.

Če so bile številke rekordne na državni ravni, pa to žal ne moremo trditi tudi za pomurski turizem. Številke namreč, tako kot smo pravilno napovedali že v drugi polovici lanskega leta, niso dosegle rekordnega in predkoronskega leta 2019, ko smo v regiji zabeležili več kot milijon in sedemdeset tisoč prenočitev ob okoli 346 tisoč turističnih prihodih. Številke so celo nekoliko slabše od leta 2022. Lani je namreč po podatkih državnega statističnega urada regijo obiskalo nekaj več kot 310 tisoč turistov, ki so ustvarili malo več od 958 tisoč nočitev. Predlani je bila statistika podobna - prihodov je bilo slabih 316 tisoč, prenočitev pa okoli 967 tisoč, kar je za okoli 1% več kot lani. Večje odstopanje je, če primerjamo lansko, na državni ravni rekordno leto, z letom 2019, ki je bilo doslej rekordno in bo kar se tiče pomurskega turizma rekordno tudi ostalo. Lani smo namreč v Pomurju za številkami iz leta 2019 zaostali za okoli 11-odstotkov. Povedano drugače, pomurski turizem je v primerjavi z rekordnim letom 2019 lani zabeležil 11-odstotni padec turističnega obiska.

turizem turistični-obisk pomurski-turizem statistika