vestnik

Leto dni stečaja ECC Escada: Večina delavcev ima novo zaposlitev

Majda Horvat, 4. 8. 2022
Marina Vrbnjak
Minilo je leto dni od uvedbe stečajnega postopka nad tekstilnim podjetjem ECC Escada iz Gornje Radgone
Aktualno

Šivalne stroje v paketu kupil italijanski kupec.

Minilo je leto dni od uvedbe stečajnega postopka nad tekstilnim podjetjem ECC Escada iz Gornje Radgone, zaradi katerega je 141 delavcev ostalo brez zaposlitve. Novica o stečaju, ki ga je sprožilo podjetje samo oziroma njegov lastnik, je delavce presenetila in šokirala, saj tega ob zadostnih naročilih za delo niso pričakovali. Zdaj je večina njih našla novo zaposlitev, nekaj pa jih je prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, kjer čakajo na izpolnitev pogojev za upokojitev.

Kakšne so možnosti za poplačilo upnikov?

Svojo terjatev je v stečajnem postopku prijavilo 167 upnikov, večina teh je delavcev ECC Escade. Skupna vrednost terjatev znaša 5,8 milijona evrov, od tega je prednostnih 1,8 milijona evrov. Delež poplačila bo majhen, saj stečajni dolžnik nepremičnega premoženja, ki bi se ga dalo bolje vnovčiti, ni imel, razen dveh majhnih parcel. Lastnica objektov je bila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki pa je poslovni in proizvodni objekt prodala že pred začetkom stečaja družbi Arcont. Pri tem poslu je nastala pozitivna razlika v višini 143 tisoč evrov, kar je bilo nakazano na račun podjetja v stečaju.


Stečajna upraviteljica Petra Pavličič  je bila uspešna pri prodaji premičnega premoženja. Do konca junija je bila prodana skoraj vsa oprema, kupci so kupnino tudi plačali ter po dogovoru opremo tudi prevzeli. Stečajni dolžnik je tako imel konec junija na poslovnem računu 425 tisoč evrov. Prvi načrt prednostne razdelitve je bil že objavljen 27. julija.

escada, escada-gornja-radgona
Marina Vrbnjak
Glavnino prodajanega premoženja so predstavljali šivalni stroji, katere je v kompletu kupil ter maja prevzel italijanski kupec.

Glavnino prodajanega premoženja so predstavljali šivalni stroji, katere je v kompletu kupil ter maja prevzel italijanski kupec. S tem so se po poročanju stečajne upraviteljice izognili stroškom prestavitve opreme na novo lokacijo, saj je lastnik prostorov, pri katerem so jih najemali za hrambo strojev, najemno pogodbo odpovedal.
Od julija dalje tako imajo v najemu le še eno pisarno, v kateri je shranjena kolekcija oblačil pretekle sezone. To je stečajna upraviteljica pridržala zaradi terjatve v višini 357 tisoč evrov, ki jo je gornjeradgonsko podjetje imelo do Escade online, GmbH, iz Nemčije. Ta spor se je končal s sodno poravnavo, po kateri mora Escada online plačati stečajnemu dolžniku 180 tisoč evrov, in sicer 60 tisoč v tridesetih delovnih dneh od prejema sodne odločitve, preostalih 120 tisoč evrov pa v šestih zaporednih mesečnih obrokih.

escada gornja-radgona stečaj
Kaj zdaj berejo drugi