vestnik

Leto in pol po arbitražnem sporazumu: Izselilo se bo šest družin

Ines Baler, 2. 2. 2019
Igor Napast
Lendavska občina je začela postopek za spremembo imena dela naselja in uvedbo uličnega sistema za Brezovec - del, ki bo spet postal Mirišče.
Aktualno

NK Kapca še brez lokacije za novo igrišče – Negotovost zaradi menjave članov Komisije za implementacijo arbitražne razsodbe.

Leto in pol po arbitražni razsodbi določeni parametri še niso povsem realizirani oziroma so še skoraj na začetku. Na lendavskem koncu so junija 2018 našli predvideno lokacijo, kjer bi Nogometni klub Kapca, ki je po arbitražni razsodbi ostal na hrvaškem ozemlju, lahko uredil nadomestno igrišče. A kot so sporočili z Občine Lendava, se je tista lokacija izkazala za neustrezno, zato je sedaj v teku iskanje primernejše lokacije.


»S strani države se trenutno prenaša kataster in zemljiška knjiga. Občina Lendava je začela postopek za spremembo imena dela naselja in uvedbo uličnega sistema za Brezovec - del,« o trenutnih aktivnostih sporočajo z lendavske občine. Po končanem postopku bi se lahko zaselek preimenoval v Mirišče. So pa z občine še sporočili, da se novo vodstvo še seznanja s podrobnostmi, ki so posledica arbitraže.



Naj spomnimo še to, da je država kmetom, ki imajo kmetijska zemljišča na območjih, ki so bila po arbitraži dodeljena Hrvaški, dala možnost najema ali nakupa nadomestne zemlje. Do sedaj ni bil realiziran noben nakup ali najem nadomestne zemlje, je sporočil Štefan Gjerkeš iz Upravne enote Lendava. »Aktivnosti potekajo le na področju nastavitve zemljišče knjige na Okrajnem sodišču v Lendavi za parcele, ki so po arbitraži pripadle Republiki Sloveniji (katastrska občina Hotiza - Mirišče),« je dodal.

Časa imajo do leta 2020

Na razkriškem območju je po razsodbi za pomoč države za namen ustvarjanja novih domov v Sloveniji zaprosilo deset družin. Po podatkih Ministrstva za javno upravo je leto in pol po razsodbi rešenih pet zadev, ena je v postopku, ena pa je bila zavrnjena kot neupravičena. Župan Stanko Ivanušič pravi, da se bo izselilo najmanj šest družin, kar je skupno 16 oseb. »Nekatere družine so zemljišča, kjer si bodo gradile nove domove, našle, druge rešitve še iščejo. Ena družina je kupila stanovanje v Ljutomeru, ena parcelo na območju izven občine Razkrižje, ostale družine pa nameravajo ostati v naši občini. Časa, da rešijo svoje novo bivališče, imajo do leta 2020,« tako župan. Ob tem dodaja, da je družina, ki se je odločila za odkup stanovanja v Ljutomeru, živela na hrvaški strani ob naselju Globoka.
V občini Razkrižje so v lanskem letu iskali tudi rešitve glede prometne infrastrukture. Trenutno je občina po besedah Ivanušiča v fazi priprav na urejanje projektne dokumentacije, umeščanja sredstev v občinski proračun ter pregleda in urejanja zemljiškoknjižnih zadev. Uredili bodo enajst sklopov cest. Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so na podlagi zakonodajnih aktov podali predlog finančnega načrta za vključitev v predlog rebalansa proračuna RS za leto 2019 za sofinanciranje vsaj nekaterih gradenj ali rekonstrukcij cest do stanovanjskih objektov prebivalcev ob državni meji s Hrvaško. Ivanušič obenem še opozarja, da so bili upravni postopki do posameznih družin vodeni precej strogo. »Tudi s precejšnjim številom zaslišanih prič, ki so potrdile ali ovrgle, da takšno stanje, kot ga navajajo stranke v postopku, drži ali ne drži, in s tem so do pomoči za urejanje svojih domov upravičeni ali ne.« So pa na občini nekoliko negotovi. Člani Komisije za implementacijo arbitražne razsodbe so se z novo vlado zamenjali, zato obstaja bojazen, da zaveze država v tako imenovani interventni zakonodaji, ki se nanaša na ureditev obmejne cestne infrastrukture, ne bi potiskala v drugi plan. Pozitivno pa je, da so nekateri posamezniki v tem času uredili svoja statusna vprašanja in dobili slovenska državljanstva. »Gre predvsem za mlade ljudi, ki jim je to, da niso bili državljani Slovenije, povzročalo težave,« zaključuje razkriški župan.
Nataša Juhnov
Večina družin si bo novo domovanje uredila v občini Razkrižje.
Arbitražni sporazum kapca razkrižje