vestnik

Letos eno najslabših let za belo štorkljo. Kaj je razlog?

A. N. R. R., 24. 7. 2021
Gregor Domanjko
Manj mladičev kot letos so, od kar spremljajo, zabeležili le še v letih 2006, ko jih je bilo sedem, leta 2015 šest, in 2019 prav tako kot letos, deset.
Aktualno

Lansko leto je bilo za belo štorkljo na Goričkem eno najboljših let v zadnjih dvajsetih letih, letošnje pa je po številu mladičev med najslabšimi.

Mladiče štorklje so prešteli le v petih gnezdih, in sicer pri Sv. Juriju, v Nuskovi, Domanjševcih, Prosenjakovcih in Šalovcih, kjer so pari štorkelj uspešno vzredili deset mladičev. Lani so v enajstih gnezdih našteli 26 mladičev bele štorklje. Manj mladičev kot letos so, od kar spremljajo, zabeležili le še v letih 2006, ko jih je bilo sedem, leta 2015 šest, in 2019 prav tako kot letos, deset.

štorklja, bela-štorklja, ptice, goričko
Gregor Domanjko
Štorklje

Vzrok, da je letos tako malo mladičev lahko iščemo v deževnem in hladnem vremenu v spomladanskih mesecih, ko se izvalijo. Če v tistem času dežuje dva, tri skupaj, in se mladiči, ki so občutljivi, ne morejo posušiti, pride do podhladitve, pove Gregor Domanjko, iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko. Ključen razlog za zmanjšanje števila štorkelj, ki so simbol Prekmurja, pa Domanjko vidi tudi v tem, da, na Goričkem izginjajo pestri travniki, na katerih si štorklje in tudi druge ptice lovijo hrano. Osnovna prehrana štorkelj niso žabe, kar je zmotno prepričanje, ampak žuželke, še pravi. 

štorklja, bela-štorklja, ptice, goričko
Gregor Domanjko
Štorklje

Tako ekstremno vlažno in hladno vreme spomladi dolgoročno na populacijo štorkelj bistveno ne vpliva, zaskrbljujoče pa je, da postajajo zaradi podnebnih sprememb tako hladna in vlažna obdobja vse pogostejša, pa meni Damijan Denac, direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in koordinator popisa štorkelj v Sloveniji.

Več v Vestniku.

bela-štorklja goričko simbol-prekmurja