vestnik

Letos trije sejmi v Gornji Radgoni

Timotej Milanov, 17. 1. 2019
Timotej Milanov
Janez Erjavec
Aktualno

Vodstvo Pomurskega sejma je predstavilo načrte za letošnje leto in rezultate preteklega leta

Letos se bodo na sejmišču v Gornji Radgoni zvrstili trije sejemski dogodki. Najprej bo aprila mednarodni sejem lovstva in ribištva, istočasno bo tudi mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo. Osrednji dogodek bo seveda 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo od 24. do 29. avgusta. Na letošnji Agri bodo poudarki na digitalnem in preciznem kmetijstvu, digitalizaciji v agroživilstvu, mednarodnem gospodarskem sodelovanju, generacijski pomladitvi, ekološkem kmetijstvu in krožnem gospodarstvu, na njem pa bo sodelovalo več kot 1800 razstavljavcev.



Kot vsako leto bo poleg razstavnega tudi bogat spremljevalni program s številnimi strokovnimi posveti, okroglimi mizami, prikazi dobrih praks, tekmovanji in strokovnimi ocenjevanji kakovosti živil. Družba Pomurski sejem je v lanskem letu ustvarila 1,9 milijona evrov prihodkov, o dobičku direktor Janez Erjavec še ne želi govoriti, saj pravi, da imajo zaradi plačilne nediscipline še veliko odprtih računov. »Cene sejemskih storitev sami ne dvigujemo, izvajalci, katerih storitve potrebujemo, pa zvišujejo svoje cene. Pri tem se je lansko leto pokazalo, da zelo težko dobimo delavce za težja fizična dela, ki jih na sejmu potrebujemo,« pravi.

Pogled v lansko leto
V letu 2018 je bilo tako na sejmišču v Gornji Radgoni organiziranih pet sejemskih dogodkov. Sejma Megra in Green sta aprila skupaj pritegnila 8000 obiskovalcev, istega meseca je sejem Medical obiskalo 4800 obiskovalcev. Osrednjo prireditev-mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra skupaj s sejmom Inpak je lansko leto obiskalo 117 tisoč ljudi. Septembra je obrambni sejem Sobra obiskalo 22 tisoč obiskovalcev. Med drugimi dejavnostmi so organizirali še tradicionalen izbor vinske kraljice Slovenije in mednarodno slikarsko kolonijo.


Več v prihodnjem Vestniku

Saso Bizjak
Agra
Pomurski sejem