vestnik

Letošnji Ježkov nagrajenec je Vlado Poredoš

Vestnik.si, STA, 24. 11. 2022
Primož Lavre
Vlado Poredoš
Aktualno

Glasbenik, pevec, avtor besedil in prvi mož skupine Orlek Vlado Poredoš je 34. dobitnik nagrade Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala, da "Poredoš kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo". Podelitev nagrade bo v oddaji Nedeljsko popoldne.

"Njegov umetniški pristop združuje karakterne prvine dveh pokrajin, ki sta zaznamovali njegovo življenje: melanholična subtilnost njegovega rodnega Prekmurja ter neizprosna odločnost Zasavja, ki ga je Poredoš sprejel kot svoj drugi dom. Tako nastajajo unikatne interpretacije preštevilnih revirskih zgodb, ki jih Vlado Poredoš z izvirnimi avtorskimi refleksijami preliva v pesmi zasedbe Orlek," je še zapisala žirija. 

Kot so sporočili z RTV Slovenija, je na razpis za nagrado, ki jo RTV Slovenija podeljuje z željo, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha, prišlo več izjemno kvalitetnih predlogov. Žirija v sestavi Jelka Stergel (predsednica), Alenka Gotar, Gašper Salobir, Ingrid Kovač Brus, Nejc Jemec, Andraž Pöschl in Vanja Vardjan se je pridružila mnenju predlagatelja Zdenka Matoza, da Poredoš s svojo poetiko, kakor tudi ustvarjalnim in življenjskim duhom, sledi umetniškemu motu Franeta Milčinskega Ježka, da lahko občinstvo zabavaš tudi na visoki kulturni ravni; da je tudi grenkost življenja lažje prenašati s smehom in da je visoka umetnost tudi tista, ki je blizu sleherniku.

Kot piše v sporočilu za javnost, zna Poredoš zajeti tisto nevidno, a vsem znano, in ga poetično ubesediti. Kot Prekmurec v Zasavju ima našpičena ušesa, je radovednega duha in rad knapovske besede iz zgodbe oblikuje v poetična besedila skupine Orlek. Ta imajo poudarjeno socialno noto, opevajo proletarski, knapovski vsakdan in premorejo črn, obešenjaški humor. Dejaven je tudi pri raziskovanju knapovske zgodovine in pri ohranjanju knapovske industrijske dediščine, pa tudi pri spodbujanju mladih lokalnih glasbenikov.Slovensko glasbeno sceno je najbolj zaznamoval z zasedbo Orlek, v kateri je s sodelujočimi glasbeniki razvil svojevrstno zmes rocka, bluesa, folka in etna, v besedilih pa izrisal pristno sliko na prvi pogled neuglednega, večkrat po krivici zapostavljenega, pa vendar prekrasnega koščka Slovenije, na katerem se odvijajo zgodbe ljudi, ki jim življenje ni prizanašalo. Glasba zasedbe Orlek je v svojem duhu blizu naravnemu, pristnemu ljudskemu izražanju, kar je odličen okvir za Poredoševa iskriva, neizumetničena besedila.

V vseh letih svojega ustvarjanja Poredoš slovenskemu občinstvu ponuja samo tisto, kar se mu ob strogi avtocenzuri zdi primerno za širši krog poslušalcev. Ob tem daje prednost zgodbam drugih, ki se jim približa z empatično naklonjenostjo, ter se raje vzdrži vsevednega poveličevanja lastnega mnenja, kar ni le umetniška, ampak predvsem človeška vrlina.Poredoševa velika predanost ustvarjalni muzi ter mogočna, doživeta in prepričljiva interpretacija ga postavljata med najvidnejše interprete njegove generacije, še piše v sporočilu za javnost.

Nagrado bodo Poredošu podelili 27. novembra v oddaji Nedeljsko popoldne ob 17.30 na prvem programu Televizije Slovenija.Lani je Ježkovo nagrado prejela pesnica, pisateljica in šansonjerka Svetlana Makarovič.

nagrada sta
Kaj zdaj berejo drugi