vestnik

Letošnji mednarodni folklorni festival s pestrim programom

Vestnik.si, 15. 7. 2024
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred 52. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.
Aktualno

Preverite, kaj se bo dogajalo od četrtka do nedelje

Med 18. in 21. julijem se bo v Beltincih odvijal že 52. mednarodni folklorni festival. Na novinarski konferenci pred začetkom festivala sta Boštjan Rous in Petra Vučko predstavila letošnji bogat program. Festival se bo pričel v četrtek ob 19. uri z okroglo mizo in odprtjem razstave v poročni dvorani beltinskega gradu. Razstava bo govorila o prenosu kulturne dediščine s filmskimi zapisi, oblačili, fotografijami itd., prenos nesnovne kulturne dediščine je tudi rdeča nit letošnjega festivala. To bo tudi tema okrogle mize, moderiral jo bo Boštjan Rous, sodelovali pa bodo nekdanja predsednica KUD Beltinci Elizabeta Zadravec, psihiater Jože Magdič in Nataša Kavaš Puc. Zadnja živi v Luksemburgu in izhaja iz družine Kavaševih, ki so bili začetniki folklorne dejavnosti v Beltincih. 

52
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred 52. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.

Petek bo namenjen tuji folklori. Ob 20. uri se bo začel nastop folklornih skupin iz Brazilije, Latvije in Nizozemske. Ta del festivalskega dogajanja je povezan z zagrebškim festivalom Smotra folklore, ki v Beltince vsako leto pošljejo zanimive folklorne skupine. Kot zanimivost – nizozemska skupina Kansemble ima v svojem repertoarju sotiš.  
V soboto se bo dogajanje pričelo že ob 16. uri s sejmarjenjem in prikazom ljudskih običajev vasi iz beltinske občine. Ob 20. uri pa bo etno večer, ki ga bo prenašal prvi program Radia Slovenija v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Celotno zgodbo oddaje in izbor skupin je pripravila Simona Moličnik, predstavile se bodo vokalna skupina Katice, Edna in Falajček. Po besedah Boštjana Rousa ima sobotno dogajanje na festivalu vedno poseben pečat, saj ga obiščejo tudi tisti domačini, ki so se odselili. 
Zaključek festivala bo v nedeljo, ko bo ob 15.30 najprej potekala povorka vseh folklornih skupin, ob 16. uri pa sledi praznik slovenske folklore oziroma festival mladih, saj letos še posebej izpostavljajo mlade in prenos dediščine nanje. Na začetku se bodo predstavile združene otroške folklorne skupine OŠ Beltinci, nastopilo naj bi več kot 60 otrok. Ob tem se bodo predstavili še domači folklorniki iz KUD Beltinci, FS Markovci, združeni FS Klas Horjul in Šumnik Borovnica, FS Tine Roažnc, FS Račna in AFS Ozara Kranj. 

52
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred 52. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.

Tudi letos so izbrane folklorne skupine iz vse Slovenije, gre pa v glavnem za mlajše odrasle, kar je prilagojeno tematiki letošnje izvedbe festivala. Izbor skupin in program nedeljske prireditve je pripravila Saša Meglič iz JSKD, ob njej sta pri organizaciji sodelovala še Tomaž Simetinger in Tjaša Ferenc Trampuš ter strokovna vodja festivala in folklore Valerija Žalig. Poudarek programa je na sotišu in šamarjanki, k temu, da zaplešejo v taktih teh tipičnih prekmurskih plesov, bodo povabili tudi obiskovalce. 

52
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred 52. mednarodnim folklornim festivalom v Beltincih.

mednarodni-folklorni-festival beltinci tiskovna-konferenca