vestnik

Lilijana Kozlovič odstopa z mesta ministrice za pravosodje

STA, 27. 5. 2021
STA
Lilijana Kozlovič
Aktualno

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se je odločila za odstop. Odstopna izjava je že na poti predsedniku vlade Janezu Janši, so za STA poročanje medijev potrdili na ministrstvu za pravosodje. Razlog je zaplet glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada je danes sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, ki pa je po oceni Kozlovičeve strokovno neutemeljen. "Kot sem že večkrat poudarila, je bil postopek s strani ministrstva za pravosodje izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo Sveta EU," je ministrica zapisala v odzivu."Res je, da je v sistem Evropskega javnega tožilstva vključenih le 22 držav članic, a menim, da ta institut okrepljenega sodelovanja predstavlja več Evrope in je pomembna priložnost za boj proti korupciji in dejanjem na škodo sredstev Evropske unije," je še navedla.

Dodala je tudi, da "spoštovanje veljavne zakonodaje in njenih postopkov zagotavlja pravno varnost in s tem tudi pravno državo, za kar sem se vedno in se bom zavzemala". 

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev ministrice za pravosodje iz strankine kvote Lilijane Kozlovič za odstop s funkcije. SMC bo v najkrajšem času predlagala njenega naslednika ali naslednico, je Počivalšek napovedal na Twitterju. Razlog za ministričin odstop je zaplet glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

odstop minister vlada pravosodje
Kaj zdaj berejo drugi