vestnik

Ljubitelji piva, danes je vaš dan

Maja Hajdinjak, 3. 8. 2018
Andrej Petelinšek
Fontana piva v Žalcu.
Aktualno

Danes, prvi petek v avgustu, obeležujemo mednarodni dan piva. V Sloveniji, ki zaseda deveto mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn letos obeležujemo tretjič.

Kot poroča STA, je praznik piva v zadnjem desetletju iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje. V Sloveniji imamo polegPivovarneLaško Union, s skoraj 200-letno tradicijo varjenjapiva, že preko 80 malihpivovarn.Združenje slovenskihpivovarnje k praznovanju spodbudilo vse svoje člane, pa tudipivovarjenečlane, zainteresirane lastnikepivnicter drugih gostinskih lokalov, ki točijopivo, ti pa se samostojno odločajo o tem, na kakšen način bodo dan obeležili.

Z dvodnevnim festivalom Zeleno zlato se bodo hmelju inpivu poklonili v Žalcu ob Zeleni fontani, mednarodni danpivapa bodo danes obeležili rudi vPivniciUnion v Ljubljani.



Pivoostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenjupivav dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160. Slovenija na lestvici evropskih držav zaseda deveto mesto s skoraj 80 litri popitegapivana leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka republika (143 litrov), sledijo pa Nemčija (104 litrov) in Avstrija (103 litri).

14416d5ec1f752e1af948be9e71f6949
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Pixabay
Fotografija je simbolična. 
pivo fontana piva mednarodni dan piva