vestnik

Ljubiteljice živali so tudi znane Prekmurke

I. B., 4. 10. 2018
Arhiv Postojnska Jama
Človeška ribica je znan po vsem svetu.
Aktualno

Svetovni dan živali za opomin na njihovo pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju in pri ohranjanju pestrosti življenjskih okolij. 

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan živali, katerega namen je ljudi opozoriti na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst, obenem pa jih spomniti na pomembno vlogo živali v našem vsakdanjem življenju in pri ohranjanju pestrosti življenjskih okolij.Na našem planetu biva okrog dva milijona živalskih vrst, v Sloveniji pa jih je od 15.-20.000. Med temi je 850 takih živalskih vrst, ki živijo pretežno na ozemlju naše države. Po številu endemitov Slovenija sodi med prvih pet držav v Evropi. Pri nas je tako največ talnih endemitov, poznane pa so predvsem človeška ribica, črni močeril in horvatova kuščarica.


Družbena omrežja so tako na današnji dan preplavile objave fotografij hišnih ljubljenčkov, k čemer jih je pozvalo svetovno gibanje World Animal Day. Sicer pa ima skoraj vsaka hiša hišnega ljubljenčka, najbolj priljubljeni pa so nedvomno psi in mačke. Leta 2015 je imelo psa skoraj vsako tretje gospodinjstvo.


Ljubitelji živali so tudi številni znani Prekmurci in Prekmurke. Ti s svojimi sledilci na družbenih omrežjih radi delijo ujete utrinke z živalskimi prijatelji. Pevka Nika Zorjan je svoji psički Lili celo ustvarila profil na Instragramu.



Ljubiteljice živali so tudi Regina Kogoj, Danica Lovenjak, Tadeja Ternar in Urška Fartelj.






So pa iz poimenovanj živali nastali tudi številni slovenski priimki. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ima okrog 40.000 prebivalcev priimek, ki je nastal iz poimenovanja za žival. Najpogostejši so Kos, Golob, Medved, Maček, Jelen, sledijo pa Jereb, Čuk, Jazbec, Volk in Strnad.

svetovni dan živali znani Prekmurci