Selitev iz mesta na podeželje zagotovo ni majhen korak, vendar je bila ravno to skrita želja Alenke in Žarka Čede, ki sta Ljubljano zamenjala za Stanjevce in si tako kupila zapuščeno kmetijo, po kateri sta oba hrepenela. "Moja velika želja je bila ukvarjati se z zelišči, jih pridelovati in predelovati, zato sva dolgo iskala primerno lokacijo. Ko sva se pripeljala na Goričko, sva se vanj zaljubila. Ta širina in umirjenost, vse je bolj prijazno v današnjem tempu, ki je čedalje hitrejši. Ko sva se torej odločila, da bo Goričko najina lokacija, sva proste vikende izkoristila za to, da sva uspela najti primerno hiško," je povedala Alenka.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Tako sta svoj raj pod soncem našla pred sedmimi leti v Stanjevcih, kjer sta prenovila celotno hišo, očistila vso pripadajočo zemljo, ki je bila v zarastu ter počasi začela saditi zelišča, sivko in aronijo. "Obožujem visokodebelne travniške sadovnjake, tudi na kmetiji, ki sva jo kupila, je bilo ogromno jabolk, zato sem se odločila, da bom začela delati čaje iz goričkega jabolka iz visokodebelnih sadovnjakov. Tako imam sedaj tri okuse čajev, in sicer klasični jabolčni čaj s cimetom in klinčki, potem pa še čaja, ki sem jima dodala okus aronije z bezgom in vrtnico, ter okus sivke z meto," je dodala Alenka in pojasnila, da dela tudi sokove in marmelade iz aronije. "Želja je seveda, da bi vsako leto dodala en nov okus, res pa bi se rada poglobila v goričko jabolko. Ko sem prišla sem, sem sicer želela delati eterična olja iz sivke, sedaj pa se je na trgu pokazala potreba po zeliščih, ki jih potrebujem za sestavo čajev."
Na posestvu Mala rosa sta morala zakonca Čede sicer urediti precej stvari, preden sta lahko začela dobro delati. "Mož mi je uredil kuhinjo, kjer ustvarjam svoje izdelke, naredila sva manjšo razstavno trgovino, prekrila sva stari skedenj, ki bo v bodoče služil kot deugistacijski prostor. Želja je seveda v prihodnje urediti tudi prostor za prenočišča, vseeno pa hočeva ostati butična. Zdi se mi, da je to prava pot in prihodnost za Goričko, ker je tu veliko ljudi, ki znajo narediti res dobre izdelke," je povedala Čedejeva.
Poleg omenjenega se bosta zakonca v prihodnje ukvarjala tudi z degustacijo, prvi takšen dogodek bo na posestvu Mala rosa potekal že to soboto, in sicer v okviru projekta EU Projekt, Moj projekt. "Ker sva v ekološkem kmetovanju, sva se letos prijavila v ta projekt, ki že nekaj let zapored predstavlja dobre zgodbe iz Slovenije. Tako bo na našem posestvu danes potekala degustacija jedi in napitkov iz aronije, sivke in goričkega jabolka, obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi sivkin vrt in nasad aronije, prav tako pa bo uradno odprtje razstavne trgovine. Z dogodkom želimo prikazati, kako bodo tudi v prihodnje potekale pogostitve na našem posestvu," je še povedala Alenka.