vestnik

(Ljudje odprtih rok) Marjana Gomboc živi za trenutke, ko lahko pomaga drugim

Melani Svetec, 6. 4. 2024
Melani Svetec
Marjana Gomboc.
Aktualno

Dobrodelnost in prostovoljno delo se v sodobni družbi vse bolj prepoznava kot protistrup individualizmu, tekmovalnosti in neenakosti. Prostovoljno delo in dobrodelnost ne le dvigujeta kakovost življenja posameznikov, temveč tudi krepita občutek pripadnosti in solidarnosti v skupnosti. V tej luči se je naš časopis pridružil akciji Ljudje odprtih rok, ki se usmerja na prepoznavanje in izpostavljanje posameznikov, ki se izkažejo v svojem okolju. Ti ljudje niso le zgled, ampak tudi gonilo sprememb. Predstavljamo vam drugo kandidatko Marjano Gomboc, ki je s svojimi dejanji v preteklem letu še dodatno zaznamoval življenja ljudi v naši skupnosti.

Marjana Gomboc, dobrotnica iz Murske Sobote, živi za trenutke, ko lahko pomaga drugim. Njena nominacija za priznanje v akciji Ljudje odprtih rok je bila kot sončni žarek v njenem srcu, polnem veselja in zadovoljstva. »Zadovoljna sem, če vem, da sem pomagala ljudem, da so se počutili dobro. Dobrih dejanj sem naredila veliko in sem zadovoljna s tem,« pravi, ko opisuje svoje občutke ob prepoznavanju njenega truda. Marjana je izjemna in navdihujoča ženska, ki s svojo predanostjo in dobrotljivostjo osvetljuje pot drugim, spodbuja k solidarnosti in pomaga tistim, ki to potrebujejo. Njena zgodba je zgodba ljubezni do sočloveka, ki nikoli ne pozabi, da je največje bogastvo v življenju darovanje. Kot prostovoljka je aktivna v Hiši sadeži družbe, kjer pomaga pri delavnicah, že dolga leta je tudi prostovoljka v Društvu upokojencev Murska Sobota. Vpeta je predvsem v projekt Starejši za starejše, pri katerem s sodelavci izvajajo ankete po Murski Soboti, da bi ugotovili potrebe in želje starejših, ter organizirajo pomoč. Ob novem letu obiščejo starejše od 85 let, ne glede na članstvo v društvu, jim podarijo darila in s tem polepšajo praznike.



Marjana je tudi srce in duša krvodajalstva v mestu. Sodeluje pri Rdečem križu, kjer išče nove krvodajalce, jih spremlja ob njihovem prvem darovanju krvi ter razdeljuje pakete. Sama je že stotič darovala kri pred kratkim, na materinski dan, a njen prispevek gre še dlje. S svojim zgledom spodbuja mlade in nove krvodajalce ter širi kulturo solidarnosti.



Toda Marjana Gomboc ne pozabi niti na tiste, ki potrebujejo pomoč zaradi svoje omejenosti. Sodeluje pri Društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota, kjer čas in energijo namenja podpori in lajšanju življenja posameznikov. »Srečna sem, da lahko pomagam,« pravi, medtem ko njene oči zasijejo od notranje sreče. Zanjo ni večjega veselja, kot so trenutki, ko se lahko vključi v prostovoljne dejavnosti. Prostovoljstvo je njena strast, poklicna in osebna izpolnitev. In dokler bo lahko pomagala, bo srečna in zdrava. 

Do 20. aprila lahko z glasovnicami v Vestniku glasujete za svojega favorita, v zadnji aprilski izdaji Vestnika (25. aprila) pa bomo razglasili zmagovalca regijskega izbora. Tekmovanje nato prehaja na nacionalno raven, glasovali boste lahko za kandidate iz vse Slovenije, 12. junija pa bo razglasitev nacionalnega zmagovalca.

ljudje-odprtih-rok kandidatka marjana-gomboc predstavitev