vestnik

(Ljudje odprtih rok) Peter Andrejčak si prizadeva najti pot do vsakega posameznika

Melani Svetec, 5. 4. 2024
fotografija Nataša Juhnov
Peter Andrejčak.
Aktualno

Dobrodelnost in prostovoljno delo se v sodobni družbi vse bolj prepoznava kot protistrup individualizmu, tekmovalnosti in neenakosti. Prostovoljno delo in dobrodelnost ne le dvigujeta kakovost življenja posameznikov, temveč tudi krepita občutek pripadnosti in solidarnosti v skupnosti. V tej luči se je naš časopis pridružil akciji Ljudje odprtih rok, ki se usmerja na prepoznavanje in izpostavljanje posameznikov, ki se izkažejo v svojem okolju. Ti ljudje niso le zgled, ampak tudi gonilo sprememb. Predstavljamo vam prvega kandidata Petra Andrejčaka, ki je s svojimi dejanji v preteklem letu še dodatno zaznamoval življenja ljudi v naši skupnosti.

Ko je leta 2006 Peter Andrejčak, danes predsednik Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) Podpornica ter duhovnik Evangeličanske cerkve na Slovenskem, prvič stopil na slovenska tla, ni mogel niti slutiti, da bosta njegovo življenje tako močno zaznamovali ljubezen do sočloveka in želja po pomoči. Več kot desetletje je že posvetil temu, da prihaja k ljudem in jim prinaša upanje ter praktično pomoč. V nasprotju s tradicionalno predstavo o duhovniškem delu, da je sestavljeno zgolj iz pridig in molitev, je Peter ugotovil, da je resnična služba drugje – v služenju in pomoči drugim.

43035cdf9dfcc13cc56af158fac15114
Nataša Juhnov
Peter Andrejčak.

Zaveda se, da so potrebe po pomoči vedno večje, zato si prizadeva najti pot do vsakega posameznika, ki potrebuje oporo. S svojo predanostjo in sočutjem uresničuje najvišje vrednote humanitarne pomoči in gradi mostove med ljudmi, ki presegajo verske razlike. V EHO Podpornici tako izvajajo tri programe, ki so prilagojeni različnim starostnim skupinam. Prvi program, mobilna diakonija, je namenjen starejšim in bolnim. Razpolagajo z okoli 370 bolniškimi posteljami, ki jih brezplačno izposojajo vsem, ki jih potrebujejo, ter dnevno razvozijo približno 60 kosil. Drugi program je namenjen družinam in ljudem v stiski, pomagajo jim pri plačevanju položnic, dvakrat letno pa razdelijo tudi prehranske pakete. To znese okrog 600 paketov letno, razdeliti pa jih pomagajo predvsem prostovoljci, ki poskrbijo, da pakete dobijo res najbolj pomoči potrebni. Tretji program je namenjen otrokom in mladostnikom, zagotavljajo jim šolske potrebščine, pa tudi finančno pomoč na drugih področjih. Sodelujejo z Osnovno šolo IV Murska Sobota, med drugim jim izposojajo kombi za letovanje, zagotovijo pa jim tudi vozičke po potrebi.



A Peter Andrejčak ostaja skromen in svojih dobrih del ne želi obešati na veliki zvon. Kot pravi, je nominacija pomembno priznanje za njihovo delo, a zaslug ne pripisuje sebi. Brez prostovoljcev in zaposlenih to ne bi bilo mogoče. Tako ne hrepeni po slavi za svoja dejanja, temveč mu je ljubše, da ostane pomoč skrita med tistimi, ki dajejo, in tistimi, ki jo potrebujejo.

Do 20. aprila lahko z glasovnicami v Vestniku glasujete za svojega favorita, v zadnji aprilski izdaji Vestnika (25. aprila) pa bomo razglasili zmagovalca regijskega izbora. Tekmovanje nato prehaja na nacionalno raven, glasovali boste lahko za kandidate iz vse Slovenije, 12. junija pa bo razglasitev nacionalnega zmagovalca.

ljudje-odprtih-rok peter-andrejčak predstavitev