vestnik

Ljudska pripoved o uročeni perici

Ines Baler, 23. 3. 2022
Ines Baler
Avtor slikanice Zakleta Ana Srečko Pavličič je nekdanji sodelavec Splošne knjižnice Ljutomer, direktorica Vesna Laissani pa pravi, da jim je zapustil kopico gradiva o raziskovanju zgodovine ljutomerskega okoliša. Foto Ines Baler
Aktualno

Opisal jo je Srečko Pavličič, ilustrirala Nada Stajnko.

Splošna knjižnica Ljutomer je izdala slikanico z naslovom Zakleta Ana, ki jo je po ljudski pripovedi priredil Srečko Pavličič. Zgodba govori o grofici, ki je živela v gradu pri Slamnjaku, njenem sinu Blažu in vaški deklini Ani, ki je na gradu opravljala naloge perice. Ko sta se Blaž in Ana prvič videla, sta se zaljubila in se pričela dobivati pri debeli bukvi ob vznožju grajskega hriba. Ker grofica mlade ljubezni ni odobravala, je poiskala stare uroke in Ano začarala v kačo. »Za konec coprnije je grofica krepko zamahnila z roko, da bi končala urok. Pa se ji je v tistem trenutku z zapestja snel zlati ključek, s katerim je zaklepala grajske zlatnike,« je v slikanici opisan zaplet. Ker je grofica po pomoti izvedla še en urok, se je grad sesul v prah, Blaž pa se je od žalosti izgubil v svetu. Pred tem je v spomin na ljubo Ano pod hribom, ki so mu nekoč pravili Grajček, dal postaviti kapelo. Na Podgradju pri tej se še dandanes ob njenem prazniku zbirajo verniki.

Konec zgodbe razkrije, da se je kača iz sesuvajočega se gradu uspela rešiti in se skrila med koreninami dreves. »Pokaže se le vsakih tristo let, pa še to le za en sam dan,« je zapisal Pavličič in nadaljeval, da Ana čaka na fanta, ki bo podoben Blažu, da mu da zlati ključek. Njega bo privedel do zaklada, pri njej pa končal urok.



Slikanico Zakleta Ana je javnost dobro sprejela, saj je legenda predvsem med starejšimi ljudmi še vedno prepoznavna, pravi direktorica Vesna Laissani. Razdelili so jo tudi po vrtcih in osnovnih šolah v ljutomerski občini.


Avtorica ilustracij je Nada Stajnko. »To so njene prve ilustracije za knjižno delo. Dobro se jih je lotila in tudi zadela,« pravi direktorica. Stajnkova je sicer članica Likovne sekcije Silvo Prelog Ljutomer in sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Ljutomer. V videu, ki ga je režiral Bernard Rebernik in prinaša videopripoved zgodbe ter pogled Srečka Pavličiča in Nade Stajnko na nastajanje knjige, pa je ilustratorka povedala, da si je upodobljene lokacije večkrat ogledala, saj jih je skušala čim bolj približati realnosti.

Bralna značka in literarni klub
Direktorica Splošne knjižnice Ljutomer še izpostavlja, da so v tem letu izbrali nove pristope, s katerimi želijo mlade navdušiti za literaturo in branje. Pred tednom dni so izvedli prvo srečanje udeležencev literarnega kluba Med vrsticami in podobami, ki je primeren za različne starostne skupine, v njem pa bodo ob dogovorjenih terminih razpravljali o literaturi, serijah, filmih in videoigrah. V literarnem klubu sodelujeta tudi dva zunanja sodelavca, pedagog likovne vzgoje Vitomir Kaučič in prostovoljec ter poznavalec videoiger Thomas Virag.
Mlade obenem vabijo, da sodelujejo v bralni znački. S seznama, na katerem je več kot 40 knjižnih del, jih morajo izbrati pet in o njih podati svoje misli. Bralna značka bo potekala do 3. decembra, ureja pa jo članica knjižnice in vneta bralka Špela Tratnik. S projektom prav tako spodbujajo branje v tujih jezikih, predvsem v angleščini in nemščini.

slikanica zakleta-ana