vestnik

Ljutomer: Kako je Karba Karbovi prekrižal načrte?

V. T., 31. 1. 2019
Vida Toš
Scenarij druge redne seje občinskega sveta Ljutomer se je na predlog Dejana Karbe spremenil že na začetku. Predlog proračuna so umaknili z dnevnega reda.
Aktualno

Scenarij druge redne seje občinskega sveta Ljutomer se je na predlog županjine opozicije spremenil že na začetku.

Dnevni red, ki ga je za današnjo drugo, redno sejo občinskega sveta v Ljutomeru, predvidela županja z občinsko upravo, se je na predlog enega od članov sveta, Dejana Karbe, spremenil.

Karba je namreč predlagal umik skoraj vseh predlaganih točk – od prve do pete – in je predlagal drugačen dnevni red. Županja Olga Karba je na današnjo sejo na prvo točko uvrstila predlog odloka o proračunu za leto 2019, na drugo točko dnevnega reda načrt ravnanja s stvarnim premoženjem občine za leto 2019, na tretjo, četrto in peto pa tri odloke: o določitvi stroškov lokacijske preveritve, odlok o določitvi takse za obravnavo zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v odloku o občinskem prostorskem aktu občine in odlok o turistični in promocijski taksi.

Karbov predlog o umiku petih točk, med drugim proračuna, je naletel na neodobravanje nekaterih svetnikov, predvsem dveh, ki sta bila v svet izvoljena na listi Z Olgo in ekipo sr(e)čno naprej, Nika Miholiča in podžupana, Janka Špindlerja. A Karba je vztrajal pri svojem predlogu, z argumentom, da županja pred oblikovanjem proračuna ni sklicala sestanka vseh predstavnikov strank, kot naj bi bila obljubila.

Karba je predlagal umik vseh teh točk, hkrati pa razširitev dnevnega reda z dvema točkama. Kot prvo imenovanje delovnih teles, drugo pa razrešitev predstavnikov v svetih zavodov. Svetniki so spremembo dnevnega reda izglasovali z dvanajstimi glasovi za, šest članov občinskega sveta pa je bilo proti.

Občinski svet je nato imenoval delovna telesa: Odbor za gospodarstvo in turizem, Odbor za varstvo okolja in urejanje prostora, Odbor za družbene dejavnosti, Odbor za kmetijstvo, Odbor za finance, Statutarno pravno komisijo, Komisijo za vloge in pritožbe, Komisijo za priznanja, Komisijo za štipendiranje in Nadzorni odbor. Člane Komisije za volitve in imenovanja pa so potrdili že na prvi seji. Ko so prebrali predloge imen v vseh omenjenih delovnih telesih je svetnika Miholiča zanimalo, na kak način so sestavljali vse te odbore. Stekla je debata v smeri, ali se nekateri – saj se imena nekaterih članov občinskega sveta ponovijo v več odborih ali komisijah – res počutijo tako kompetentni, da so se predlagali v več komisij. Imena, ki se v delovnih telesih občinskega sveta Ljutomer ponovijo večkrat so: Tomislav Nemec, ki je bil imenovan v štiri odbore, prav tako v štirih sta Maksimiljan Gošnjak, in Mira Rebernik Žižek, v treh so Dejan Karba, Franjo Karlovčec in Jožef Klemenčič, v po dveh pa Sara Karba, Dejan Kaučič, Matevž Kaučič, Ciril Magdič, Slavica Sunčič, Marta Mihorič in Srečko Žižek. V enega od delovnih teles občinskega sveta pa je bil imenovan Ludvik Rudolf.

Dejan Karba je kot predlagatelj imen v delovna telesa na Miholičevo vprašanje, kako so sestavljali odbore povedal, da so sledili praksi prejšnjega mandata, ko naj bi prav tako bili nekateri svetniki člani treh ali štirih odborov. Povedal je tudi, da so sledili izvoljenemu razmerju strank. Janko Špindler je nato še pred glasovanjem o sestavi odborov povedal, da ne želi sodelovati v nobenem odboru, prav tako so se iz komisij umaknili ostali z liste Olge Karba.

V naslednji točki so svetnice in svetniki razrešili vse člane, ki jih je občina imela v vseh svetih javnih zavodov s sedežem v občini. Člane so danes razrešili ne glede na to, ali jim je mandat že potekel, ali ne.

Pri točki vprašanj in pobud so svetniki v roku dveh tednov zahtevali sestanek z županjo in direktorjem Javnega podjetja Prlekija na temo vodovodnega sistema C. Svetniki želijo, da se jih seznani s tožbo proti občini Ljutomer, ki se tiče omenjenega sistema in s posledicami, ki jih ta tožba prinaša.
seja občinskega sveta Ljutomer Olga Karba