vestnik

Ljutomer: Krona bo slovesnost ob 150. letnici prvega slovenskega tabora

Vida Toš, 27. 7. 2018
Nataša Juhnov
dr. Miran Puconja, upokojeni profesor filozofije.
Aktualno

Od sobote, 28. julija, do nedelje, 5. julija, svoj 62. občinski praznik obeležuje Občina Ljutomer

Vsakega od devetih dni praznovanja svojega občinskega praznika je občina Ljutomer poimenovala s posebnim naslovom; tako nosi jutrišnja sobota naslov Dan pričetka praznovanja občinskega praznika. Več kot enotedensko dogajanje se bo tako začelo jutri ob 10.00 na glavnem trgu v Ljutomeru s srečanjem veteranskih godb Slovenije. Ob 14.00 bodo na Kamenščaku, pri Mladinskem centru Prlekije odprli otroško igrišče in večnamenski prostor za izvajanje projekta Centra za družine Sožitje. Zvečer ob 18.00 bo nočni turnir v odbojki na mivki na ŠRC Kostanjevica, ob 19.00 pa bo pri zadružnem domu na Cvenu slovesnost ob odprtju kanalizacijskega omrežja in 70. letnici zadružnega doma.


Nedelja, ki so jo naslovili dan generacij, se začenja ob 10.00 na Stari Cesti, kjer bodo odprli rastlinsko čistlno napravo in novo učno pot Od mlake do mlake pri stari šoli na Stari Cesti. Ob 15.00 pa bodo prav tako na Stari Cesti spet Sodobne rimske igre. Medtem bo v Ljutomeru, v parku prvega slovenskega tabora med 15.00 in 19.00 popoldan, namenjen otrokom: Živ žav z Andrejo Zupančič, cirkuško čarovniška predstava Arbadakarba in delavnice žogic za žongliranje ter začetnih znanj cirkuških spretnosti. Ob 16.00 bodo na ljutomerskem letnem kopališču zabavne kopališke igre Lotmerk na vodi. V ponedeljek, 30. julija bo “Otvoritveni dan” in ob 10.00 simbolična predaja novih javnih sanitarij v atriju Mestne hiše. Ob 15.30 bo odprtje otroškega igrišča med bloki v Fulneški ulici, ob 19.30 pa bo v atriju Mestne hiše žrebanje štartnih številk za 28. slovenski kasaški derby.
Torek bo Dan kulture in ob 10.00 bo v parku 1. slovenskega tabora otroke med pravličnimi uricami obiskal Kasač Tinko. Prav tam pa bo med 17.30 in 19.00 tudi čitalnica na prostem. Sreda je dan druženja, ko se občina že tradicionalno preseli na prosto, na Glavni trg in se tam predstavljajo občinski in državni organi, javni zavodi ter javna podjetja ter društva. V četrtek, ko bo Dan gospodarstva, bo ob 17.30 okrogla miza o aktualni zakonodaji na področju obrtništva. Ob 20.00 bo na Glavnem trgu v Ljutomeru prireditev Obrtnik leta. V petek, na Slavnostni dan bo v Domu kulture slavnostna prireditev ob praznovanju 62. občinskega praznika, na kateri bodo tudi podelili občinske nagrade in priznanja.

d02379893db12b3f04fb550aecc4a42a
Vida Toš


Sobota, 4. avgust, je sejemski dan, ko se na Glavnem trgu že ob 9.00 začne Prleški sejem, na katerem bodo postavljene Avenija vina in sira, Avenija domače obrti, Avenija domačih dobrot, Avenija društev, Avenija obrtništva in podjetništva, Avenija bižuterije in Avenija bolšjaka. Seveda ne bo manjkalo pestre gostinske ponudbe in posebnega programa za otroke.


Nedeljo, 5. avgusta, zadnji dan občinskega praznovanja, pa so naslovili Taborski dan, saj bo ob 10.00 v parku osrednja prireditev, ob 150. obletnici 1. slovenskega tabora, ki se je leta 1686 zgodil prav v Ljutomeru in pravzaprav ni le praznik Ljutomerčanov, ampak vseh Slovencev. Slavnostni govorec bo Miran Puconja, svojo prisotnost pa je napovedal tudi predsednik Borut Pahor.
Občinsko praznovanje se bo zaključilo v nedeljo ob 14.00 s kasaškim derbijem na ljutomerskem hipodromu.

občina Ljutomer 62. občinski praznik 150 let prvega slovenskega tabora