vestnik

Ljutomer: Predloga proračuna niso sprejeli, pa tudi plač ni bilo

Vida Toš, 9. 4. 2019
Vida Toš
Kdo vse je odgovoren za pat pozicijo v občini Ljutomer?
Aktualno

Potrdili so sklep o podaljšanju začasnega financiranja občine do junija. Tako bodo plače, ki jih niso dobili v Vrtcu Ljutomer in na občinski upravi, najverjetneje izplačane ta konec tedna.

Prve konkretne posledice tega, da se županja Ljutomera ter občinski svetniki in svetnice ne morejo zediniti o proračunu, so v petek prejšnji teden občutili zaposleni na občinski upravi in pa v Vrtcu Ljutomer. Niso namreč dobili izplačanih plač, saj nimajo sprejetega proračuna, sklep o začasnem financiranju do konca marca pa je 31. marca potekel.



V ponedeljek, 8. aprila, je bila spet sklicana tretja seja občinskega sveta, na kateri je bila osrednja točka predlog proračuna. Spet zato, ker je bila slaba dva tedna prej seja z istim dnevnim redom že sklicana, a ni bila sklepčna. Večina svetnikov opozicije se je namreč opravičila, zato županja seje ni mogla speljati, saj občinski svet ni bil sklepčen.


Ta teden so bili na seji prisotni vsi, opravičila se je le ena svetnica. Po predstavitvi amandmajev, ki so jih svetniki vložili, in po glasovanju o njih, je sledilo glasovanje o proračunu. Osem svetnikov in svetnic je bilo za, ostalih dvanajst je bilo proti sprejetju predlaganega proračuna. Županja je zato dala na glasovanje sklep o nadaljevanju začasnega financiranja; tega so sprejeli.
Ker sprejetega proračuna občina Ljutomer nima, veljavni sklep o začasnem financiranju pa je potekel, zaposleni na Občini Ljutomer in v Vrtcu Ljutomer v petek, 5. aprila niso dobili izplačanih plač. Te naj bi dobili, ko bo sklep o začasnem financiranju začel veljati, predvidoma konec tega tedna, okrog 11. aprila.
Ključno pa ni vprašanje, kdaj bodo plače, ampak vprašanja, kdo je odgovoren za situacijo, ki je nastala. Zakaj občina tako pozno sprejema proračun, zakaj ni bila seja sklicana prej, prej pripravljen sklep o začasnem financiranju ali zakaj seje niso sklepčne?
Več v tiskani izdaji Vestnika.

občina Ljutomer občinski svet proračun sklep o začasnem financiranju