vestnik

Ljutomerčani ponosni na enoroga

Vida Toš, 14. 6. 2018
Arhiv Knjižnice Ljutomer
Tokrat so Ljutomerčani navdušili obiskovalce z zgodbo o enorogu iz svojega grba.
Aktualno

V Kozjem so se ponovno srečali predstavniki krajev, ki imajo v svojih grbih zmaja. Tudi v Pomurju je takih kar nekaj, med njimi Ljutomer in Ljutomerčani so se tokrat srečanja udeležili drugič. Ekipa Splošne knjižnice Ljutomer je lani predstavila zgodbo o ljutomerskem zmaju, "lotmerškem lintvorju", letos pa so se odločili za predstavitev drugega lika iz grba, enoroga.

"Obiskovalce prireditve smo nagovorili z zgodbo, ki je nastala v sklopu domoznanskih aktivnosti knjižnice. Je nadaljevanje pripovedi o zmaju, ki je, kot vemo, še vedno zaprt v občinski kleti. Ker so ga Ljutomerčani nekoč ujeli s pomočjo konja, je beseda stekla v to smer. Zapis smo natisnili na prepogljivko, ki jo je spremljala še priložnostna nalepka. Kozjani so jo zelo radi vzeli, z njo se je okrasil skoraj vsak udeleženec prireditve," je povedal Srečko Pavličič iz ljutomerske knjižnice.
Ljutomersko predstavitev je spremljala tudi ponudba na stojnici, kjer se je točila »zmajeva kri« in so se jedli »pečeni zmajčki«. Zanje so poskrbele članice Društva upokojencev Ljutomer, ki delujejo v sekciji za ohranjanje kulturne dediščine. Ob Ljutomerčanih so tokrat v Kozjem sodelovali še predstavniki Kulturnega društva Antona Krempla Mala Nedelja, ki so predstavljali vasico Drakovci, prav tako poznavalci zmajev iz Miklavža pri Ormožu, ki so imeli najbolj množično ekipo.
Zgodbici o »lotmerškem lintvoru« in enorogu sta na voljo v knjižnici v Ljutomeru, prihodnje leto pa se bodo Ljutomerčani na srečanju krajev, ki imajo v grbih zmaja, gotovo spet predstavili na svojstven način.
Knjižnica Ljutomer ljutomerski zmaj