vestnik

V ljutomerski občini na določenih odsekih cest spremembe omejitev hitrosti

Vestnik.si, 31. 5. 2023
Občina Ljutomer
Na določenih odsekih cest so z ustrezno prometno signalizacijo omejili hitrost oziroma predpisali nižjo od zakonsko dovoljene hitrosti v naselju.
Aktualno

Medobčinski inšpektorat in redarstvo bo z junijem pričel izvajati nadzor hitrosti.

Občina Ljutomer je prejela veliko pobud občanov glede umiritve prehitre vožnje na določenih odsekih ter opozarjanj na neupoštevanje cestnoprometnih predpisov, zato je na določenih odsekih cest z ustrezno prometno signalizacijo omejila hitrost oziroma predpisala nižjo od zakonsko dovoljene hitrosti v naselju. S tem želijo predvsem zagotoviti večjo varnost ne le ranljivih skupin, temveč vseh nas. 

Tako so na cesti Ivana Kaučiča v Ljutomeru omejili najvišjo dovoljeno hitrost na 40 km/h, del ceste Stročja vas - Podgradje pa na 30 km/h. V Cezanjevcih in na delu Razlagove ulice v Ljutomeru so vzpostavljena območja omejene hitrosti, kjer je najvišja dovoljenja hitrost omejena na 30 km/h. 

Na mestih, kjer bi lahko prišlo do ogrožanja najranljivejših udeležencev v prometu, so vzpostavljena območja umirjenega prometa. Poudarjajo, da je v teh območjih najvišja dovoljena hitrost vožnje 10 km/h in da imajo pešci prednost pred vozili ter je dovoljena igra otrok. Na območju ljutomerske občine so takšna območja vzpostavljena na Vrazovi ulici, Cankarjevi cesti, Glavnem trgu v Ljutomeru, pred Osnovno šolo v Stročji vasi, na Vrtni in Volkmerjevi ulici ter na določenih ulicah v naselju Juršovka. V delu ceste Mestni breg v Ljutomeru je vzpostavljen »skupni prometni prostor« z omejitvijo hitrosti na 30 km/h.

petanjci;-maraton-nadzora-hitrosti
Jure Zauneker
Posebna pozornost bo namenjena lokacijam ob šolah in vrtcih ter lokacijam, kjer veljajo posebne omejitve hitrosti.

Zagotavljanje varnosti za vse udeležence v prometu se jim zdi ključnega pomena, zato so upoštevali pobude občanov. Medobčinski inšpektorat in redarstvo bo tako z junijem 2023 pričel z izvajanjem nadzora hitrosti. Posebna pozornost bo namenjena lokacijam ob šolah in vrtcih ter lokacijam, kjer veljajo posebne omejitve hitrosti in na katere jih s svojimi pobudami opozarjajo občani.

Z ljutomerske občine vas naprošajo, da upoštevate cestno prometne predpise in v prometu ravnate v skladu s postavljeno prometno signalizacijo, ki določa omejitev hitrosti.

Istočasno vas vabijo k sodelovanju pri iskanju najbolj perečih lokacij, kjer bi bilo smiselno občasno opraviti nadzor hitrosti. Vaše predloge jim lahko sporočite na Medobčinski inšpektorat in redarstvo, na tel. št. 584 90 62 ali na elektronski naslov inspektorat@ljutomer.si.

občina-ljutomer hitrost nadzor-hitrosti
Kaj zdaj berejo drugi