vestnik

Ljutomerska občina želi spraviti več svojih zaposlenih na kolesa

Vida Toš, 26. 7. 2018
Janko Rath
Kolesarjenje spada med tako imenovane trajnostne mobilnosti.
Aktualno

Ljutomer je pilotno mesto in hkrati prvi v Sloveniji, ki so se pridružili projektu Movecit

Občina Ljutomer, ki že nekaj let sodeluje v najrazličnejših aktivnostih in projektih, da bi bili tako občina kot mesto prijaznejši kolesarjem in pešcem in da bi dobili celostno strategijo prometa, se je pridružila tudi Interreg projektu Movecit. Tega kot vodilni partner pelje Razvojna agencija Sinergija. Ljutomer je tudi v tem projektu pilotno mesto, do pa tudi prvi, ki so se v Sloveniji pridružili omenjenemu projektu.


V sklopu tega je Ljutomer dobil mobilnostni načrt, ki določa ukrepe za spodbujanje tako imenovanih trajnostnih prihodov na delovno mesto - gre recimo za vožnjo s kolesom - za svoje zaposlene. Občina Ljutomer je tudi že izvedla enega od ukrepov - postavili so pokrito kolesarnico na občinskem dvorišču ter kupili električna kolesa s pripadajočo opremo, čeladami in tlačilkami.
S kolesarnico, pravijo na ljutomerski občini, spodbujajo pogostejšo in varnejšo uporabo koles do delovnega mesta. Električna kolesa pa imajo zato, da bi spodbujali zaposlene, da več krajših službenih poti naredijo s kolesi.


Movecit, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Interreg Cental Europe, so začeli izvajati leta 2016 in se prihodnje leto zaključuje. Ljutomer, ki spremlja uporabo električnih koles in kolesarnice, se bo na podlagi teh podatkov ob koncu projekta odločal, kakšni bodo nadaljni ukrepi. Sprejeto imajo namreč celostno prometno strategijo, v okviru katere spodbujajo trajnostno mobilnost, sopotništvo ter urejanje infrastrukture, ki spodbuja kolesarske povezave med mesti in vasmi ter povezovanje med občinami.

Miha Šoštarič
Na dvorišču občine Ljutomer so postavili kolesarnico, da bi spodbudili zaposlene, naj več kolesarijo na delovno mesto, pa tudi na krajše službene poti.
občina Ljutomer trajnostna mobilnost