vestnik

Ljutomerski dijaki državni podprvaki v debati

Vestnik, 22. 4. 2021
GFML
Državni debatni turnir je letos potekal preko spleta.
Aktualno

Na državnem debatnem turnirju, ki je letos zaradi epidemioloških razmer potekal preko spleta, so sodelovale tri ekipe iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Vse ljutomerske ekipe so debatirale štirikrat, dvakrat na pripravljalno debatno trditev, dvakrat pa na impromptu trditev. Slednjo debaterji izvedo uro pred debato. Pripravljalna debatna trditev se je glasila Civilna nepokorščina je legitimna oblika političnega boja v demokratičnih družbah, impromptu trditvi pa Ta zbor meni, da bi morali vrhunski športniki bojkotirati večje športne dogodke, povezane s kršitvami človekovih pravic ter Ta zbor obžaluje poveličevanje posameznikove delovne produktivnosti

V polfinale sta se iz ljutomerske gimnazije uvrstili ekipi GFML HADES in GFML Dioniz. Prvo so sestavljali Lara Svenšek, Timotej Pukšič in Teja Sapač, drugo pa Zala Gorjak, Martin Norčič in Pia Zupančič. Ena proti drugi sta debatirali v polfinalu na impromptu trditev Ta zbor podpira intenzivno diferenciacijo pouka v osnovnih in srednjih šolah. Zmagala je ekipa GFML HADES, njeni finalni nasprotniki pa so prihajali iz Gimnazije Bežigrad. Ljutomerski dijaki so finalno debato na pripravljalno trditev izgubili in postali državni podprvaki. Timotej Pukšič je ob tem uspehu povedal, da sta bili polfinalni in finalni debati na zelo visokem nivoju. "Z rezultatom smo zadovoljni. Za naju s Tejo je bil to zadnji srednješolski debatni turnir, s katerim sva sklenila svojo srednješolsko debatno kariero. Menim, da si lepšega zaključka ne bi mogla želeti, saj smo postali državni podprvaki."

Tjaša Kustec, Lina Fefer in Matic Hribar, ki so sestavljali ekipo debaterjev začetnikov je dosegla eno zmago in se ni uvrstila v izločilne boje. 

GFML debata državni-turnir