vestnik

Ljutomerski dijaki izkušnje nabirali na Irskem

Vestnik.si, 13. 1. 2024
Arhiv GFML
Ljutomerski dijaki in profesorji so se odpravili na Irsko.
Aktualno

Na Irsko se je odpravilo deset dijakov programa predšolska vzgoja in šest dijakov programa medijski tehnik.

Dijaki in profesorji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so imeli priložnost spoznavati lepote Irske v okviru projekta Erasmus+, in sicer v programu mobilnost osebja in dijakov v poklicnem in strokovnem izobraževanju. Na Irsko se je odpravilo deset dijakov programa predšolska vzgoja, šest dijakov programa medijski tehnik in štirje učitelji, dva učitelja en teden. Bivali so v mestu Youghal, mobilnost pa je potekala v jesenskem času, v obdobju med 11. in 25. novembrom 2023. 

Pred potovanjem so na šoli izvedli še priprave, ki so vključevale osnovne informacije o mobilnosti, spoznavanje Irske, njene kulture in običajev, konverzacijo v angleškem jeziku, navodila za pisanje poročila oziroma dnevnika o praktičnem usposabljanju pri delodajalcu in za dijake predšolske vzgoje še izvedba aktivnosti v vrtcu. 

Kot navajajo v zapisu, se je njihovo potovanje pričelo v soboto, ko so se v zgodnjih jutranjih urah odpravili z avtobusom do letališča Venice Treviso, od koder so leteli z letalom do mesta Cork, kjer jih je sprejela partnerska organizacija Your International Training, ki je skrbela za nemoten potek za čas bivanja na Irskem.

gfml, erasmus+, irska
Arhiv GFML
Ljutomerski dijaki in profesorji so se odpravili na Irsko.

Dijaki so v tem času opravljali praktično usposabljanje pri delodajalcih, in sicer so za dijake programa predšolska vzgoja to bili tamkajšnji vrtci (Tiny Tots Pre-school & Creche, Carleton Wharf Pre-School, Happy Days Playschool Montessori, Tinga Tinga Childcare), za dijake programa medijski tehnik pa podjetji Irwins in Community Radio Youghal. Učitelji, ki so spremljali dijake na mobilnost, pa so tri dni senčili na delovnem mestu, in sicer na Mallow College, obiskali pa so tudi dijake na delovnem mestu.

gfml, erasmus+, irska
Arhiv GFML
Ljutomerski dijaki in profesorji so se odpravili na Irsko.

Dijaki so v manjših skupinah bivali pri štirih družinah na različnih lokacijah, pri družini pa so bivali tudi učitelji. To jim je pomagalo še bolj doživeti njihovo kulturo, navade, običaje in kulinariko irske dežele, utrdili pa so tudi sporazumevanje v angleškem jeziku.

gfml, erasmus+, irska
Arhiv GFML
Ljutomerski dijaki in profesorji so se odpravili na Irsko.

Za vikende so imeli organizirane izlete, med drugim so si ogledali slapove Mahon, ki se nahajajo v gorovju Comeragh v okrožju Waterford. Kljub deževnemu in vetrovnemu vremenu, je pokrajina s slapovi, ki so obrobljeni s strmimi stenami, pričarala nepozabno izkušnjo, opisujejo. Ogledali so si še mesta Dungarvan, univerzitetno mesto Cork, mesto Vikingov Waterford in mesto Ardmore z znamenitimi irskimi pečinami in zanimivo arhitekturo.

IMG_1337
Arhiv GFML
Ljutomerski dijaki in profesorji so se odpravili na Irsko.

Zadnji dan mobilnosti so dijaki in učitelji na zaključnem sestanku prejeli certifikate in se poslovili od delodajalcev ter partnerske organizacije.

"Za dijaki in učitelji je torej še ena nepozabna izkušnja. Spoznali in doživeli so irsko kulinariko in navade, ki pa niso bile vedno usklajene z našimi, pa vendar so kljub temu sprejeli drugačnost in se znali sporazumeti v drugem jeziku. Dijaki predšolske vzgoje so najbolj občutili razliko v delu vzgojitelja v tamkajšnjih vrtcih. Dijaki programa medijski tehnik pa so spoznali drugo opremo in programe za oblikovanje spletnih strani," so še zapisali. 

gfml, erasmus+, irska
Arhiv GFML
Ljutomerski dijaki in profesorji so se odpravili na Irsko.

In kako so svoje vtise strnili dijaki in profesorji? 

Dijakinja Eva Škafar (2. m, program medijski tehnik): »Izkušnja na Irskem se mi je zdela čudovita. Njihov način življenja je drugačen, vse tam začnejo kasneje: šolo, službo, vrtec. Njihov tempo življenja se zdi mirnejši. Všeč so mi bili tudi ljudje, vsi so nas pozdravljali na ulicah, te tudi vprašali, kako si. Bivala sem pri gospe, ki je bila zelo prijazna, dobre volje in je vedno odgovorila na vsa vprašanja in nama s sošolko pomagala, dobro je kuhala in poskusila sem lahko nove jedi. Delala sem na radiu in zdelo se mi je zanimivo, saj sem se naučila uporabljati opremo, imeli smo priložnost posneti svoj podcast in se malo podružiti. Zaposleni so bili zelo prijazni.«

Dijakinja Lara Lehko (3. v, program predšolska vzgoja): »Na Irskem sem se imela večino časa lepo, saj sem bila v sobi s prijateljico in sva si najine popoldneve ustvarili in popestrili po svoje. Čeprav je bilo v naši hiši hladneje kot smo pričakovali, smo se proti koncu našega bivanja na to že navadili. Iz Irske smo prišli z novimi izkušnjami in z bolj odprtim pogledom na svet in druge razmere.«

Nina Žuman, prof.: »V času mobilnosti mi je bila najbolj nepozabna izkušnja bivanje pri domačinih. S tem spoznaš način življenja in kulinariko. Prav tako je bil poseben izziv prikazati kulinarične posebnosti Slovenije domačinom. Seveda pa je bivanje pri domačinih prineslo tudi slabosti, saj smo se učitelji z dijaki videli veliko manj v živo in komunicirali le s pomočjo telefonov.«  

GFML erasmus-+ irska