vestnik

Ljutomerski dijaki uspešni na inovacijskem kampu

Vestnik, 22. 11. 2021
Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih
Inovacijski kamp.
Aktualno

Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih je pripravil tretji Junior Achievement inovacijski kamp 2021. Udeležili so se ga tudi dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML).

Inovacijskega kampa, ki je potekal v spletni obliki, se je udeležilo 138 dijakov iz 17 šol, iz Pomurja je sodelovala GFML. Osrednji izziv dogodka je pripravilo podjetje ZEOS, d. o. o., saj se je tematika navezovala na odpadno elektronsko opremo.

Udeleženci dogodka so bili sprva deležni predstavitve izziva in izobraževanja, spoznali so Canvas poslovni model, po katerem so pripravili rešitev za izziv. Kreirali so poslovne ideje in poslušali, kako pripraviti dobro predstavitev. Ideje so nato predstavili žiriji, ki so jo sestavljali Urška Šolc iz Geološkega zavoda Slovenije, Petra Jenuš iz Zavoda Znanost na cesti in Borut Bernat iz podjetja ZEOS. Ti so na koncu izbrali tri najboljše ideje inovacijskega kampa. Na prvem mestu so pristali dijaki Šolskega centra Ptuj, Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, zasnovali pa so idejo, ki temelji na tem, da ohišja starih računalnikov lahko spremenimo v hišne nabiralnike. 

inovacijski kamp, gfml
Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih
Inovacijski kamp.

Na drugem in tretjem mestu pa so bili dijaki ljutomerske gimnazije. Ekipa, ki je končala kot druga, je zasnovala idejo, ki temelji na storitvi. "Ta bi omogočala iz odpadnih elektronskih in električnih naprav odvzemati še uporabne dele, ki bi bili za kupce cenovno ugodnejši in lažje pridobljivi nadomestni deli," so zapisali organizatorji. Dijaki iz GFML, ki jim je žirija prisodila tretje mesto, pa so razvili idejo servisne storitve elektronske opreme v več krajevnih skupnostih. Ta bi bila donosna zaradi manjših potnih stroškov in prikladnosti uporabnikov. 

GFML inovacijski-kamp zavod-za-spodbujanje-podjetnosti-mladih