vestnik

Ljutomerski svetniki se v živo niso sestali že več kot dve leti in se še zmeraj ne bodo

Rok Šavel, 28. 2. 2022
Vida Toš
Kdaj bomo v sejni sobi ljutomerske občine ponovno priča takemu prizoru?
Aktualno

Županja Olga Karba je za 3. marec sklicala redno sejo Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki bo ponovno potekala na daljavo. Del svetnikov ne vidi razloga, da se ne bi mogli sestati v živo.

30. januarja 2020 je bila zadnja seja občinskega sveta v Ljutomeru, ki je potekala na tradicionalen način - v živo. Svet je kmalu za tem zajela pandemija koronavirusa, ki je stvari obrnila na glavo. Družbeno življenje in medsebojni stiki so bili zmanjšani na minimum, posledično so si tudi slovenske občine za zasedanje občinskih svetov pomagale z informacijsko tehnologijo.

Županja je ščitila zdravje in varnost svetnikov

V drugi polovici lanskega junija je bila epidemija v Sloveniji preklicana, s čimer več ni bilo, vsaj takšna je razlaga ministrstva za javno upravo, pravne podlage za sklic sej na daljavo. Ljutomerska županja se je tega vseeno posluževala, na kar smo opozorili tudi v našem mediju. Ena izmed sej je bila celo zaradi tega, ker se večina svetnikov ni strinjala z načinom izvedbe, nesklepčna.

Ljutomerska občina nam je takrat pojasnjevala, da razlogi za izvedbo seje na daljavo tičijo v velikem številu okužb, zato bi seja z osebno navzočimi svetniki pomenila tveganje za njihovo zdravje in varnost. Poleg tega je bilo na izredni seji nujno sprejeti odločitve, s katerimi ni bilo mogoče odlašati. Stvari so se nekoliko pomirile, nadaljevanje seje, na kateri so v prvem branju sprejeli predlog 18,9 milijonov evrov težkega proračuna za leto 2022, je minilo brez večjih zapletov, čeprav tudi na daljavo.


Ni epidemije, in ne ukrepov, a v Ljutomeru še naprej na daljavo

No, 22. februarja je ljutomerska občina seznanile svetnike in medije, da je 3. marca na sporedu 16. redna seja, kjer bodo svetniki med drugim v drugem branju obravnavali letošnji proračun, ta se je vmes celo dopolnil in je zdaj težak skoraj 20 milijonov evrov, seja pa bo potekala na daljavo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije. Torej kot vse seje, razen dopisnih, zadnji dve leti. To je še posebej nenavadno ob dejstvu, da je vlada še pred tem skorajda povsem sprostila epidemiološke ukrepe in se je življenje dodobra vrnilo nazaj v stare tirnice.

Del svetnikov 21-članskega občinskega sveta je nad sklicem seje na daljavo izredno neprijetno presenečen, saj bi si želeli končno sestati v živo, kar bi omogočilo tudi boljšo komunikacijo in razpravo med njimi, potezo županje pa smatrajo za nespoštovanje najvišjega organa odločanja v občini. Govora je celo o ponovni potencialni obstrukciji seje, čeprav bi se za to, seveda, morala odločiti večina članov občinskega sveta. Glede na to, da gre za tako imenovano proračunsko sejo, na kateri se mora sprejeti proračun, od katerega je odvisno financiranje občine in že dogovorjeni projekti, je pomen tokratne seje še toliko večji.

Odgovorila nam bo po seji


Kaj je pravzaprav razlog, da je tudi tokratna seja sklicana na daljavo, smo povprašali ljutomersko županjo, ta pa je na naše naknadno poizvedovanje, ali lahko pričakujemo odgovor, preko SMS sporočila pojasnila, da seveda, a "v skladu z določili veljavne zakonodaje". To pomeni, da bomo odgovor na preprosto vprašanje o razlogih za sklic seje na daljavo, čeprav za to že v predhodnih primerih ni bilo pravne podlage, a se je takrat županja sklicevala na epidemiološko stanje, ki je bilo v tistem trenutku res slabo, dobili v roku sedmih dni, kakor veleva zakon o medijih. Torej šele po izvedeni seji.

občina-ljutomer seja-na-daljavo olga-karba občinski-svet