vestnik

Ljutomersko podjetje pomembno za proizvodnjo cepiva za covid-19

Majda Horvat, 24. 7. 2020
Arhiv podjetja
Proizvodnja v podjetju Cleangrad
Aktualno

Pred kratkim s farmacevtsko družbo MSD sklenili dogovor o prednostnem dobavitelju za območje Evrope.

Ljutomersko podjetje Cleangrad je leta 2019 ustvarilo za 15 milijonov evrov prihodkov, kar je dobrih pet milijonov več kot leto prej. To je nov najboljši poslovni uspeh družbe, odkar je leta 2002 začela poslovati. Toda že sklenjene pogodbe za letos nakazujejo, da bo podjetje lahko doseglo še boljši poslovni izid od lanskega. Stanje visoke konjunkture se namreč nadaljuje predvsem zaradi epidemija koronavirusa, ki je proizvajalcu certificiranih čistih prostorov prinesla nove priložnosti za sklepanje poslov za potrebe predvsem farmacevtske industrije ter zdravstvenih ustanov. S tem pa podjetje Cleangrad prevzema tudi pomembno vlogo pri prizadevanjih za zagon proizvodnje cepiva proti covidu-19.

ec9714b3e8bcdf0bc8fa63675d457b8c12d6cfa2b1cba9ed23903f3d60df9d42[1]
Arhiv Cleangrad
Po pripojitvi podjetja C-tehnologija konec junija je v podjetju Cleangrad zaposlenih 165 delavcev.

Vseh ponudb ne morejo sprejeti

»V tej nesreči imamo srečo, da smo v tej branži in da bo dela še zelo veliko. Hkrati pa pričakovana rast za naše podjetje pomeni velik izziv,« je povedal Jernej Zupančič, direktor Cleangrada. S kar nekaj izvedenimi projekti doslej so dokazali, da sodijo po znanju in kakovosti izvedbe med najboljša podjetja v dejavnosti v Evropi, zato že prejemajo ponudbe od zelo velikih družb in za velike projekte. »Vseh ponudb ne moremo sprejeti, saj imamo v naslednjih mesecih zapolnjene vse zmogljivosti,« je poudaril sogovornik.

Z novimi razmerami so v Ljutomeru prejeli več povpraševanj, povezanih prav z vlaganji v proizvodnjo cepiva. Farmacevtska družba Pfizer, ki je dolgoletni poslovni partner ljutomerskega podjetja, je že zagnala proizvodnjo testne serije cepiva v kraju Puurs v Belgiji in se bo prav na tej lokaciji, kjer Cleangrad zdaj izvaja večji projekt, zagnala obsežna proizvodnja cepiva za Evropo in morda tudi za Ameriko.

Cleangrad izvaja tudi projekt javno-zasebnega partnerstva na Nizozemskem, postavitev največjega laboratorija za testiranje cepiv za covid-19, ki naj bi bil končan septembra. Prav tako je podjetje dobilo od inštituta Serum iz Indije, ki je največji proizvajalec cepiv na svetu in je prav tako napovedal začetek proizvodnje cepiva novembra letos, večje naročilo za izdelavo prehodnih komor.

9401328ab45b80fcf016fdb46875e235
Arhiv Podjetja
Cleangradova proizvodnja bo zdaj zaposlena z naročilom za projekt v Egiptu.

Tudi za murskosoboško bolnišnico

»Delo za farmacevtske družbe je le en segment v našem poslovanju, pomembne so tudi bolnišnice. Ob tem lahko povem, da smo zelo hitro priskočili na pomoč murskosoboški bolnišnici in samo v enem tednu ter prednostno zgradili 50 metrov stene in uredili štiri prostore za morebitno zdravljenje bolnikov, okuženih s koronavirusom,« je poudaril sogovornik. Ugotavlja, da se bodo morali z namenom obvladovanja okužb v prihodnje spremeniti tudi standardi glede čistosti prostorov. Kajti po nekaterih podatkih se samo v bolnišnicah v Nemčiji zaradi različnih povzročiteljev okuži 400 tisoč ljudi na leto, umre pa jih 20 tisoč. »V tem vsekakor vidimo priložnost za usmeritev naše proizvodnje, povečano povpraševanje pa že tudi nakazuje trend zviševanja prostorskih standardov. Mislim, da bomo morali vsi več vlagati v zdravstveni sistem, kar je pokazala ta zadnja kriza, in da se tu ne bo smelo več tako varčevati kot v preteklih letih,« še poudari Zupančič.

a975a41ebce2ee85bd3bc0eacdebf874
Majda Horvat
»Vseh ponudb ne moremo sprejeti, saj imamo v naslednjih mesecih zapolnjene vse zmogljivosti," je poudaril direktor Cleangrada Jernej Zupančič.

Milijonski posli v Avstriji

Podjetje Cleangrad se zaradi rastočega povpraševanja in sprememb zaradi epidemije že pripravlja na širitev prostorskih oziroma proizvodnih zmogljivosti. Lani so na prvi lokaciji podjetja v Ljutomeru kupili zemljišče ter objekt za potrebe skladiščenja, še letos pa bodo tu začeli graditi novo poslovno stavbo.

Veliko težja naloga bo ob pričakovani rasti tudi v prihodnje pridobiti strokovno usposobljene delavce, kot so inženirji, vodje projektov, varilci in delavci za delo na terenu, in zaradi omejevalnih ukrepov zagotoviti neovirano prehajanje državnih mej njihovim delavcem, ki prihajajo iz drugih držav ali se vključujejo v izvedbo projektov. »Ravno zdaj razmišljamo, da bomo del zaposlenih prezaposlili v podjetje, registrirano v Avstriji, in se s tem izognili birokratskim oviram, s katerimi Avstrija otežuje vstop na svoj trg,« je povedal sogovornik.

Podjetje je bilo zelo uspešno pri pridobivanju poslov v Avstriji, letos se jim bo obseg prometa tam povečal v primerjavi z lani kar za osemkrat. Pridobili so 2,3 milijona evrov vreden posel za družbo G. L. Pharma, ki bo v kraju Lannach pri Gradcu gradila večjo proizvodno halo. Ob tem Cleangrad dela v Avstriji še za tovarno Boehringer Ingelheim na Dunaju v vrednosti 1,6 milijona evrov in projekt za Octapfarm v vrednosti 1,3 milijona evrov. Stekle so tudi priprave za projekt, vreden tri milijone evrov, graditi pa bodo začeli prihodnje leto. Prek avstrijskega partnerja jim je uspelo pridobiti še velik posel v Egiptu za tamkajšnjega lokalno največjega proizvajalca zdravil.

MSD jim je podelil posebno nagrado

Prav tako je Cleangrad pred kratkim sklenil s farmacevtsko družbo Merck Sharp & Dohme (MSD) dogovor o prednostnem dobavitelju za območje Evrope, in sicer za države Avstrija, Belgija, Nemčija, Luksemburg in Nizozemska. Takoj po sklenitvi tega dogovora so prejeli naročilo za 1,2 milijona evrov vreden projekt na Dunaju in ponudbo v vrednosti 1,6 milijona evrov za postavitev objekta na Nizozemskem, kjer se bo prav tako proizvajalo cepivo proti koronavirusu.

MSD je Cleangradu podelil tudi posebno nagrado za 500 tisoč varno opravljenih ur dela pri izvedbi projekta na Nizozemskem. »Nam in tudi farmacevtskim družbam sta zelo pomembna varnost pri delu in upoštevanje navodil,« je dejal Zupančič.

Clengrad je prejel tudi certifikat platinaste bonitetne odličnosti AAA, ki v poslovnem okolju pomeni stabilno in trajnostno naravnano podjetje z dobrimi poslovnimi in finančnimi rezultati. Prav tako mu je Pomursko društvo za kakovost za lani podelilo zlati znak kakovosti.

Po pripojitvi podjetja C-tehnologija konec junija je v podjetju Cleangrad zdaj zaposlenih 165 delavcev. To ima dve poslovni enoti (PE), in sicer PE Čisti prostori ter PE Oprema, kar pomeni, da sta proizvodnji še vedno ločeni, skupna pa je montaža. Združitev podjetij, ki sta po konsolidaciji lastništva imeli ista lastnika, bo prinesla racionalizacijo, olajšano pa bo tudi pridobivanje raznih dovoljenj. Podjetje C-tehnologija je bilo usmerjeno v proizvodnjo pohištva iz nerjaveče kovine.

cleangrad ljutomer covid cepivo