vestnik

Sprejem učencev: Ločene ure prihoda in delitev na oddelke

Ines Baler, 31. 8. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Učence prvega razreda bodo tudi letos sprejeli slovesno, vendar s prilagoditvami.

Poročali smo že, kakšna priporočila je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sestavilo za šole, te pa so v zadnjem tednu večinoma tudi izdelale scenarije poteka pouka. Sonja Čerpnjak, ravnateljica Osnovne šole III Murska Sobota, pojasnjuje, da so učence razdelili po skupinah, tako da bodo na prvi šolski dan v šolo prihajali na različnih vhodih. »Prvošolce bomo slovesno sprejeli 1. septembra ob 10. uri v šolski telovadnici, ki je dovolj velika, upoštevali pa bomo tudi vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dogovorili smo se tudi, da bomo imeli dan prej s starši roditeljski sestanek.« Na omenjeni šoli bodo z novo generacijo sprejeli 29 učencev, ki bodo razdeljeni v dva oddelka.

Čerpnjakova pove, da se s prostorsko stisko na šoli ne srečujejo, pouk pa bodo izvajali v skladu s priporočili. »Učenci bodo v matičnih učilnicah, pri posameznih predmetih, ki so bolj specializirani, pa se bodo pomaknili v učilnico, ki je temu predmetu namenjena. Naredili smo tudi posebne razporede za malico. Deloma bo potekala v razredih, deloma v jedilnici. Upoštevali smo to, da jedilnica ne bo prepolna in se bo lahko zagotovila varnostna razdalja. Enak način bo veljal za čas kosila,« še pove. V skladu s priporočili bodo tudi športno vzgojo v začetnem obdobju, kolikor bo to seveda dopuščalo vreme, izvajali zunaj, ravnateljica pa poudarja, da lahko športno dvorano s posebnimi zavesami razdelijo na tri manjše prostore in tako ločijo skupine učencev. V primerjavi s koncem minulega šolskega leta so se tudi odločili poenotiti način dela, če bo izobraževanje spet moralo potekati na daljavo. Po besedah Čerpnjakove bodo učitelji pripravljeni na to, da bodo lahko svoja predavanja posneli in tako učencem razložili snov. Spomladi se je namreč vsak učitelj znašel po svoje in delal tako, kot mu je najbolj ustrezalo.

9c87f119751b560a5b9963b0b94389cd
Jure Zauneker
Sonja Čerpnjak, ravnateljica Osnovne šole III Murska Sobota, pojasnjuje, da so učence razdelili po skupinah, tako da bodo prvi šolski dan v šolo prihajali na različnih vhodih. Foto Jure Zauneker

Pester začetek šolskega leta 2020/21 pričakujejo na Osnovni šoli Veržej, kjer se je na zadnji avgustovski dan začela še energetska sanacija šolske stavbe. »To je zelo pričakovan in potreben ukrep, ki se ga zelo veselimo, obenem pa verjamem, da bomo zmogli zadeve izpeljati tudi organizacijsko, ne bo pa enostavno,« pove tamkajšnja ravnateljica Marija Ferenc in doda, da bo zaradi sanacije del šole zaprt. Pripravljajo se na zahtevno organizacijo dela, vse z namenom zagotoviti varnost otrok. Kaj jih čaka? Ferenčeva pojasni, da bodo učenci, katerih pouk bo potekal v šoli, prihajali ločeno s 15-minutnimi presledki, del učencev pa bo imel pouk v vzgojnem domu. »Držimo se smernic, ukrepov in nestrpno čakamo na začetek pouka,« doda. Priporočil se trudijo držati, kolikor je le mogoče. Ločili so oddelke, ker pa njihovo šolo obiskujejo tudi gojenci vzgojnega doma, ki prihajajo iz vse Slovenije, tudi zaradi tega izvajajo poostrene ukrepe. Na veržejski šoli bodo dobili osem prvošolcev, kot pove Ferenčeva, so jim priporočili, da prvi dan z učencem pride le eden od staršev.

prvi-šolski-dan, murska-sobota
Niko Časar
Po nekaterih šolah naprošajo starše, naj prvošolca v šolo pospremi le eden od njih. Foto Niko Časar

Neživljenjsko preživeti ves dan v istem prostoru


Tudi na Ekonomski šoli Murska Sobota so v zadnjem tednu pred pričetkom šole pričakovali zadnjo okrožnico pristojnega ministrstva. »Ogromno je še vprašanj, predvsem glede zagotovitve malice za dijake, pod vprašajem je tudi to, ali bomo dijake ves čas imeli v oddelkih ali ne. Verjetno se ne bo dalo sedeti od 7. do 14. ure v isti učilnici, ker bodo potrebne tudi kakšne specializirane učilnice. Pa tudi neživljenjsko se mi zdi, da so dijaki ves čas v istem prostoru in se ne premaknejo vsaj malo v kakšno drugo okolje,« meni ravnatelj Darko Petrijan. Dodaja, da bodo imeli na šoli v času pouka dva dežurna učitelja, ki bosta spremljala, ali dijaki na hodnikih upoštevajo razdaljo in nosijo zaščitno masko, vsako leto pa imajo zagotovljeno tudi varnostno službo. Prvi šolski dan bo namenjen predvsem ozaveščanju, po besedah Petrijana bodo dijaki prvega letnika prišli v popoldanskem času. Priporočeno je, da jih spremlja le eden od staršev, sprejeli pa jih bodo v različnih prostorih. Preostali dijaki bodo prišli ob 7. uri kot sicer in na šoli za zdaj ne razmišljajo, da bi prihajali v presledkih. »Izkazalo se je že, ko so se konec prejšnjega šolskega leta vračali v šolo, da pri prihodu dijaki niso upoštevali nobene socialne distance. Mi smo se tega strogo držali v šoli, ampak ne moremo nadzorovati, kaj se dogaja na javnem prevozu in sicer,« pravi Petrijan.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov
Prvi šolski dan bo namenjen predvsem ozaveščanju, po besedah Petrijana bodo dijaki prvega letnika prišli v popoldanskem času.

Sogovornik še dodaja, da se bodo skušali čim bolj ravnati po priporočilih, ki so zapisana v knjižici Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s covidom-19, potem pa se bodo sproti prilagajali razmeram. Vzpostavili bodo tudi protokole glede prevzemanja malice. »Če se bodo dijaki vseh priporočil držali, če bodo imeli socialno distanco po hodnikih, nosili maske, ko ne bodo v učilnicah, bodo naši ukrepi bolj mehki, če ne, jih bomo morali malo zaostriti. Razmišljamo, da bi bili potem večinoma v istih učilnicah,« je jasen ravnatelj. Glede mask so dijakom priporočili, naj jih prinesejo s seboj, nekaj pa jih imajo na razpolago tudi v šoli. 

Brezplačni delovni zvezki za 3. razred
Novost prihajajočega šolskega leta je, da bodo tudi učenci 3. razreda prejeli delovne zvezke brezplačno. Za celotno prvo triado jih bo financiralo ministrstvo v sklopu sredstev za učbeniški sklad v osnovni šoli, učenci pa jih bodo prejeli na prvi šolski dan. Za delovne zvezke prve triade je namenjenih 2,4 milijona evrov. Šole za vsakega prvošolca prejmejo 30 evrov, za drugošolce in tretješolce pa 40 evrov.

šola koronavirus prvi-šolski-dan