Med epidemijo so se okrepili pozivi različnih strani, naj kupujemo in jemo doma pridelano hrano. Tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta potrošnike že večkrat pozvala k temu. Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja je med epidemijo na enem kraju zbralo informacije o lokalnih ponudnikih in pridelovalcih hrane. Kot nam je pojasnila strokovna sodelavka Matejka Horvat, so se odločili lokalne ponudnike iz različnih pomurskih občin zapisati na skupen seznam, ki se sproti dopolnjuje. Poleg tega je na družbenem omrežju Facebook nastala skupina, ki se imenuje Lokalno pomursko. Ta omogoča, da ponudniki predstavijo svojo ponudbo, interesenti pa izvedo, kje najdejo lokalno hrano. »Odziv je kar velik. Vidi se, da ljudje to iščejo in potrebujejo. Opazi se tudi potreba po tem, da se lokalni izdelki promovirajo,« pravi Horvatova. Doda še, da se je dobro zavedati, da je domača hrana domača, najbolj zdrava in najboljša, s tem pa ne nazadnje podpiramo tudi delo ljudi, ki živijo poleg nas. Regionalno stičišče zato poziva k podpori lokalnih pridelovalcev tudi po koncu epidemije.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
So pozivi in večja promocija obrodili sadove in ponudniki lokalnih izdelkov že zaznavajo rast povpraševanja? To smo preverili pri nekaterih lokalnih kmetijah. Jože Rautar iz Veržeja, ki strankam ponuja meso in mesne izdelke, nam pove, da je zaznati nekoliko večje povpraševanje. »V tem času pride več ljudi iz vasi, prodaja se je povečala za 10, mogoče 20 odstotkov. Kajti zdaj ne gredo vsi toliko v velike trgovine in raje pri nas kupijo, če jim kaj zmanjka. Prej pa so se ustavljali predvsem turisti.« Doda, da bi se ljudje morali zavedati pomena domače hrane. Ostaja pa nekoliko skeptičen glede tega, ali se bodo tovrstne prakse obdržale tudi takrat, ko bodo odpravljeni omejevalni ukrepi.
Oškodovani, ker ni tržnic
Mira Kebler iz Stavešinec je nekoliko drugačnega mnenja kot prej omenjena lokalna ponudnika. Pravi, da se je pri njej prodaja v zadnjem obdobju bolj kot ne ustavila. Prej je namreč zelenjavo, jajca in druge izdelke prodajala na kmečki tržnici v Gornji Radgoni, ki pa je med epidemijo ni. Pravi, da je občina resda objavila kontakte lokalnih ponudnikov, ki so bili aktivni na kmečki tržnici, vendar učinek ni enak. Nekaj povpraševanja in klicev dobi, a pravi, da so lokalni ponudniki oškodovani, ker ni tržnic. »Prodajam tudi sadike zelenjave, nekaj stalnih strank sicer pride na dom, ampak tega je dosti tudi po zadrugah in si ljudje lahko kupijo tam.« Kot pravi, je prodajala bolj majhne količine, ampak je bil to za manjšo kmetijo vseeno neki dohodek. »Naj samo vse to mine, pa bomo tudi na ta majhni minus pozabili,« še pristavi.
»O povečanju prodaje bi težko govorili. Res je, da v tem času prodamo več naših izdelkov po spletnih tržnih kanalih, zato pa jih ne prodamo neposredno na tržnicah. Verjetno bo moralo preteči več časa kot en mesec za realno oceno prodaje in povpraševanja,« pa pravijo na kmetiji Dervarič v Žižkih, kjer pridelujejo eko sokove in marmelade, bučno olje, z junijem pa bodo v ponudbo dodali še eko borovnice in druge vrste svežega sadja.